Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της καρδιάς μέσω των ορμονών του φύλου

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στις ορμόνες του φύλου, όπως παρουσιάζονται στην παχυσαρκία, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην καρδιά, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές στο Βέλγιο.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στην Κοπεγχάγη και πιθανολογεί επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς, σε υγιείς άνδρες με τεχνητά αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και τεχνητά μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η οιστραδιόλη, είναι ένα οιστρογόνο που είναι κυρίως γνωστό ως γυναικεία ορμόνη, αλλά κυκλοφορεί επίσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στους άνδρες. Η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε οιστραδιόλη από το ένζυμο αρωματάση, η δραστηριότητα του οποίου μπορεί να αυξηθεί στην παχυσαρκία, οδηγώντας την οιστραδιόλη σε αύξηση και την τεστοστερόνη σε μείωση.

Για να προσδιορίσει αν η παχυσαρκία μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία της καρδιάς, μέσω των μεταβολών των ορμονών του φύλου, ο Δρ Μάαρτεν ντε Σμετ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο, παρακολούθησαν 20 υγιείς άνδρες ηλικίας 20-40 ετών, και χρησιμοποίησαν έναν αναστολέα αρωματάσης και ένα έμπλαστρο οιστρογόνου ώστε να μεταβάλλουν τεχνητά τα επίπεδα των ορμονών για να μιμηθούν τις συγκεντρώσεις  των ορμονών του φύλου στην παχυσαρκία (υψηλή οιστραδιόλη, χαμηλή τεστοστερόνη). Ο καθηγητής της Καρδιολογίας, Τ. Ντε Μπάκερ, αξιολόγησε τη λειτουργία της καρδιάς πριν και επτά ημέρες μετά την επέμβαση, χρησιμοποιώντας υπερηχογραφική απεικόνιση με ανάλυση στελέχους που μετρά την παραμόρφωση της καρδιάς στα στάδια μεταξύ ανάπαυσης και συστολής.

Οι άνδρες με παχυσαρκία που σχετιζόταν με τις αλλαγές των ορμονών φύλου, παρουσίασαν αλλαγή στη λειτουργία της καρδιάς.

«Η παχυσαρκία έχει σημαντική συμβολή στην καρδιακή νόσο. Δίνοντας έναν αναστολέα αρωματάσης και οιστρογόνα σε υγιείς άνδρες μιμηθήκαμε την επίδραση των ορμονών φύλου στην παχυσαρκία, απομονώνοντάς τα από την υπόλοιπη μεταβολική κατάσταση των παχύσαρκων. Προκειμένου η καρδιά να αντλήσει το αίμα από όλο το σώμα, πρέπει να γεμίσει με αίμα και στη συνέχεια να συσταλεί για να το σπρώξει προς τα έξω. Βρήκαμε ότι μετά την αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων και μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες για μία εβδομάδα, η παραμόρφωση του αριστερού θαλάμου της καρδιάς μεταβλήθηκε σημαντικά.

Επειδή οι παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία είναι τόσο περίπλοκοι, είναι μια πραγματική πρόκληση για εμάς να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο συγκεκριμένο γεγονός. Δεδομένου ότι αυτά τα αποτελέσματα, όμως, αφορούν έναν μικρό αριθμό υγιών ανδρών, ελπίζουμε να διερευνήσουμε τις αλλαγές των ορμονών και την καρδιά στους παχύσαρκους και σε μακροχρόνια βάση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει