Παίρνουν την κατηφόρα οι διαιτητικές εκδόσεις των αναψυκτικών στις ΗΠΑ

Οι πωλήσεις των σακχαρούχων ανθρακούχων αναψυκτικών μειώθηκαν μέσα στο 2013 στις ΗΠΑ κι αυτή ήταν η 9η συνεχόμενη χρονιά, αλλά εκείνες που βρίσκονται σε κατακόρυφη πτώση είναι κυρίως οι διαιτητικές τους εκδόσεις.

Το γεγονός έχει δημιουργήσει σοβαρή οικονομική ανησυχία στις μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας των αναψυκτικών, που χρησιμοποιούσαν τις διαιτητικές τους εκδόσεις για να μειώσουν τις ζημίες από την γενικότερη μείωση που υφίσταντο οι κανονικές τους εκδόσεις.

Ομως, η στροφή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων σε πιο υγιεινές επιλογές, σε συνδυασμό με τις φήμες που συνοδεύουν τις διαιτητικές εκδόσεις των αναψυκτικών τύπου κόλα, έχουν οδηγήσει στην ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση την αγορά των διαιτητικών αναψυκτικών, ενώ την ίδια στιγμή οι κραδασμοί δεν είναι τόσο μεγάλοι στις συμβατικές εκδόσεις.

soda

Η περυσινή (2013) είναι η πιο μεγάλη πτώση μιας δεκαετίας μακράς ύφεσης των πωλήσεων των ανθρακούχων αναψυκτικών στις ΗΠΑ, γεγονός που φέρνει σε αδιέξοδο τις βιομηχανίες της Coca-Cola, της PepsiCo και της Dr Pepper Snapple Group, που εδώ και χρόνια εξαρτώνται από τα αναψυκτικά των μηδενικών θερμίδων, για να εξισορροπήσουν τις απώλειες των πωλήσεών τους, οι οποίες όμως τελικά συνέπεσαν με την επιθυμία των Αμερικανών να προχωρήσουν σε πιο υγιεινές επιλογές.

Ο όγκος των πωλήσεων της πλήρους θερμίδων Coke, που είναι η κορυφαία σε πωλήσεις κόλα στις ΗΠΑ, υποχώρησε 0,5% πέρυσι, αλλά η διαιτητική της έκδοση υποχώρησε 6,8%, σύμφωνα με την Beverage Digest. Οι αντίστοιχες πτώσεις της Pepsi είναι 3,6% για την κανονική έκδοση, με την διαιτητική ωστόσο να έχει κατρακυλήσει κατά 9,9%.

Η Coca-Cola, ωστόσο, είναι πολύ πιο εκτεθειμένη από τον κύριο ανταγωνιστή της, την PepsiCo, γιατί η τελευταία μετρά επίσης μια τεράστια επιχείρηση σνακ (Lays, Ruffles, Doritos κ.λπ.). Για την Coca-Cola Co, το 60% των εσόδων προέρχονται από τα αναψυκτικά, σε σύγκριση με το περίπου 25% της PepsiCo.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει