Το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο είναι στη Βαυαρία (photos)

Το Weihanstephan Abbey είναι το παλαιότερο ζυθοποιείο στον κόσμο, καθώς το μοναστήρι έχει άδεια ως εγγεγραμμένο ζυθοποιείο το 1040 και οι μοναχοί συνέχισαν να παρασκευάζουν εκεί μπύρα μέχρι την εποχή του Βοναπάρτη.

Το ζυθοποιείο βρίσκεται ψηλά, στην κορυφή του λόφου του Αγίου Στεφάνου και οι ρίζες του φτάνουν στο 768 μ.Χ., καθώς στη συγκεκριμένη χρονολογία ένα έγγραφο κάνει αναφορά σε έναν κήπο της περιοχής, που πλήρωνε δεκάτη στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων. Ομως, το ζυθοποιείο έχει επίσημα πάρει άδεια από την πόλη Freising το 1040 γι’ αυτό και αυτή θεωρείται η χρονολογία ίδρυσής του ως σύγχρονου ζυθοποιείου.

bir2

Το μοναστήρι έκλεισε το 1803 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης το μετέτρεψε σε σχολή δασοκομίας, ωστόσο το ζυθοποιείο συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα και ανήκει πλέον στη δικαιοδοσία του κρατιδίου της Βαυαρίας.

Σήμερα το ζυθοποιείο του Weihenstephan λειτουργεί σε συνεργασία με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου ως ένα μνημείο τέχνης με εγκαταστάσεις παραγωγής και κέντρο εκπαίδευσης και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ιδρύματα τέτοιου είδους στον κόσμο. Συνδυάζει παράδοση και συνήθεια, αποδεδειγμένη γνώση και σύγχρονη επιστήμη, στοιχεία που του δίνουν μια μοναδική ταυτότητα.

Είναι γνωστό για την ποιότητα της μπύρας του και όχι για την ποσότητά της και παράγει σήμερα μια σειρά από ξανθές μπίρες και μπίρες από σιτάρι, όπως η Vitus, μια ανοιχτόχρωμη πικάντικη μπύρα bock φτιαγμένη από σιτάρι, αγαπημένη τόσο από τους λάτρεις της μπύρας, όσο και από τους γνώστες της ζυθοποιίας. Αλλες ποικιλίες περιλαμβάνουν τις Hefe-Weissbier, Hefe-Weissbier Dunkel, Kristall Weissbier και Original Lager.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει