Πανεύκολος Ψητός Σολομός με Μαρινάδα Σόγιας

Ο σολομός στη σχάρα είναι γρήγορος, υγιεινός και πεντανόστιμος! Αυτή η συνταγή συνδυάζει απλή μαρινάδα με σόγια, σουσάμι και λεμόνι για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά. Ιδανικό πιάτο για πολυάσχολες μέρες, αλλά και για εντυπωσιακό τραπέζι.
Υλικά
700 γρ. φιλέτα σολομού (φρέσκα ή κατεψυγμένα, με ή χωρίς πέτσα)
Για τη μαρινάδα:
60 ml σόγια σος
60 ml νερό
60 ml φυτικό λάδι
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.γ. σουσαμέλαιο (καβουρδισμένο)
½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
Εκτέλεση
Ετοιμάζεις τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.
Μαρινάρεις τον σολομό: Βάλε τα φιλέτα σε σακούλα τροφίμων ή ρηχό σκεύος. Ρίξε τη μαρινάδα και άφησέ τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή έως 8 ώρες).
Προθερμαίνεις τη σχάρα: Ζέστανε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία (200°C).
Ψήνεις τον σολομό: Τοποθέτησε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω στη σχάρα. Ψήσε για 6-8 λεπτά, γύρισε προσεκτικά και ψήσε άλλα 5-7 λεπτά ή μέχρι να φτάσει εσωτερική θερμοκρασία 63°C (145°F). Μην τον παραψήσεις!
Αφήνεις να ξεκουραστεί: Βγάλε τον σολομό από τη σχάρα και άφησέ τον να ξεκουραστεί 2-3 λεπτά πριν σερβίρεις.
Σερβίρεις: Πρόσθεσε φέτες λεμονιού, φρέσκα μυρωδικά ή λίγο σουσάμι αν θέλεις.
Tips & Παραλλαγές
Μπορείς να ψήσεις τον σολομό και στον φούρνο: Ψήσε στους 230°C για 10 λεπτά και μετά βάλε στο γκριλ για 5 λεπτά.
Για πιο πικάντικη γεύση: Πρόσθεσε τριμμένο τζίντζερ ή μπούκοβο στη μαρινάδα.
Αν δεν έχεις χρόνο για μαρινάρισμα: Άλειψε τον σολομό με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήσε απευθείας.
Συνοδευτικά
Σαλάτα με ψητά λαχανικά (σπαράγγια, κολοκυθάκια, καλαμπόκι)
Ρύζι πιλάφι ή πουρέ κουνουπιδιού
Βραστές πατατούλες ή δροσερή μακαρονοσαλάτα
Φρουτένια σάλτσα (π.χ. μάνγκο ή ανανά)
Διατροφική Αξία (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 257 Κcal
Πρωτεΐνη: 34g
Λίπος: 12g
Υδατάνθρακες: 0,3g
[via]