Πανεύκολος Ψητός Σολομός με Μαρινάδα Σόγιας

Ο σολομός στη σχάρα είναι γρήγορος, υγιεινός και πεντανόστιμος! Αυτή η συνταγή συνδυάζει απλή μαρινάδα με σόγια, σουσάμι και λεμόνι για τέλειο αποτέλεσμα κάθε φορά. Ιδανικό πιάτο για πολυάσχολες μέρες, αλλά και για εντυπωσιακό τραπέζι.


Υλικά

  • 700 γρ. φιλέτα σολομού (φρέσκα ή κατεψυγμένα, με ή χωρίς πέτσα)

Για τη μαρινάδα:

  • 60 ml σόγια σος

  • 60 ml νερό

  • 60 ml φυτικό λάδι

  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη

  • 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

  • 1 κ.γ. σουσαμέλαιο (καβουρδισμένο)

  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου


Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζεις τη μαρινάδα: Σε ένα μπολ, ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά της μαρινάδας.

  2. Μαρινάρεις τον σολομό: Βάλε τα φιλέτα σε σακούλα τροφίμων ή ρηχό σκεύος. Ρίξε τη μαρινάδα και άφησέ τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ή έως 8 ώρες).

  3. Προθερμαίνεις τη σχάρα: Ζέστανε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία (200°C).

  4. Ψήνεις τον σολομό: Τοποθέτησε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω στη σχάρα. Ψήσε για 6-8 λεπτά, γύρισε προσεκτικά και ψήσε άλλα 5-7 λεπτά ή μέχρι να φτάσει εσωτερική θερμοκρασία 63°C (145°F). Μην τον παραψήσεις!

  5. Αφήνεις να ξεκουραστεί: Βγάλε τον σολομό από τη σχάρα και άφησέ τον να ξεκουραστεί 2-3 λεπτά πριν σερβίρεις.

  6. Σερβίρεις: Πρόσθεσε φέτες λεμονιού, φρέσκα μυρωδικά ή λίγο σουσάμι αν θέλεις.


Tips & Παραλλαγές

  • Μπορείς να ψήσεις τον σολομό και στον φούρνο: Ψήσε στους 230°C για 10 λεπτά και μετά βάλε στο γκριλ για 5 λεπτά.

  • Για πιο πικάντικη γεύση: Πρόσθεσε τριμμένο τζίντζερ ή μπούκοβο στη μαρινάδα.

  • Αν δεν έχεις χρόνο για μαρινάρισμα: Άλειψε τον σολομό με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ψήσε απευθείας.


Συνοδευτικά

  • Σαλάτα με ψητά λαχανικά (σπαράγγια, κολοκυθάκια, καλαμπόκι)

  • Ρύζι πιλάφι ή πουρέ κουνουπιδιού

  • Βραστές πατατούλες ή δροσερή μακαρονοσαλάτα

  • Φρουτένια σάλτσα (π.χ. μάνγκο ή ανανά)


Διατροφική Αξία (ανά μερίδα)

  • Θερμίδες: 257 Κcal

  • Πρωτεΐνη: 34g

  • Λίπος: 12g

  • Υδατάνθρακες: 0,3g

[via]

Μπορεί επίσης να σας αρέσει