Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Αποσύρατε τώρα το πλαφόν στη συνταγογράφηση ιατρών

Την άμεση απόσυρση για ένα τρίμηνο της απαράδεκτης, όπως τη χαρακτηρίζει, εγκυκλίου και των υπουργικών αποφάσεων που προηγήθηκαν αναφορικά με τη μείωση του πλαφόν συνταγογράφησης ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Το θεσμικό όργανο των γιατρών έδωσε σκληρή απάντηση στην πρόσκληση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να συνεργαστούν οι γιατροί μαζί του, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η υπερσυνταγογράφηση.

Το προεδρείο του ΠΙΣ ζήτησε με ανακοίνωσή του την άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων 113429 και 3457/14.1.2014 και της εγκυκλίου 4433/7.1.2014 του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη δαπάνη της φαρμακευτικής συνταγογράφησης και των διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιατρούς, καθώς και την προετοιμασία της εφαρμογής των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων αλλά και των κανόνων εκείνων οι οποίοι δεν θα επιτρέπουν λογικές υπερβολών ή άστοχων επιλογών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρει τα εξής:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι δεν ικανοποιείται από τις υποσχέσεις του Υπουργείου ότι το πρώτο τρίμηνο δεν θα εφαρμοστούν διοικητικά μέτρα και θα ελεγχθούν μέσα από την συνεργασία περιπτώσεις υπερβολών καθώς και ότι η επίτευξη του πλαφόν του 20% θα επιτευχθεί ουσιαστικά από τη μείωση κατά 12% των τιμών των φαρμάκων και τη αύξηση της χρήσης των γενοσήμων.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν δέχεται αστυνομικά μέτρα με βίαιες παρεμβάσεις στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των ασθενών. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους οι παρεκκλίσεις από την Ιατρική Δεοντολογία και οι εκπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών. Η λογιστική πρακτική στην ιατρική λειτουργία είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν γίνεται χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία στην υγεία είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τους ασθενείς σε ταλαιπωρία και σε θανάτους.

Η θέσπιση και εφαρμογή ασφαλών πρακτικών (π.χ. θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή) είναι η μόνη ορθή και αποδεκτή λύση και σε αυτή και μόνον η Πολιτεία πρέπει να κατευθυνθεί.

Η προστασία της υγείας και της περίθαλψης αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας και εμείς θα το υπηρετήσουμε με κάθε τρόπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει