«Παράδεισος» μικροβίων τα λαστιχένια παπάκια του μπάνιου

Τα λαστιχένια παπάκια είναι δημοφιλή στις μπανιέρες όλου του κόσμου, ιδίως αν στο σπίτι υπάρχουν παιδάκια, ίσως όμως τελικά να μην είναι τόσο αθώα από άποψη υγείας.

Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ρίξει μια σκιά πάνω από αυτή την (φαινομενικά;) αθώα απόλαυση.

Η ελβετο-αμερικανική έρευνα, η οποία έθεσε κάτω από το μικροσκόπιο 19 διαφορετικά πλαστικά και λαστιχένια παιγνίδια μπάνιου, διαπίστωσε ότι το νερό που βγαίνει από τα λαστιχένια παπάκια, μπορεί να περιέχει αυξημένες ποσότητες δυνητικά παθογόνων μικροβίων, ικανών να προκαλέσουν λοιμώξεις των ματιών, των αυτιών και του στομάχου σε μικρούς και μεγάλους.

Με δεδομένο ότι τα μικρά παιδιά συνήθως βάζουν αυτά τα παπάκια στο στόμα τους και τα δαγκώνουν ή τα πιέζουν με τα χέρια τους για να εκτινάξουν στο πρόσωπό τους το νερό που υπάρχει στο εσωτερικό του παιχνιδιού, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Επιστήμης & Τεχνολογίας του Νερού, τού Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Φρέντερικ Χάμες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «N.P.J. Biofilms and Microbiomes», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το BBC, βρήκαν ότι υπάρχουν έως 75 εκατομμύρια βακτήρια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό μιας λαστιχένιας πάπιας μπάνιου.

Το εντυπωσιακά υψηλό αυτό επίπεδο αποδίδεται στο ότι το πολυμερές υλικό που χρησιμοποιείται στο παπάκι, απελευθερώνει άνθρακα, ο οποίος δρα ως θρεπτική ουσία για τα κύτταρα των βακτηρίων. Επιπλέον, το βρόμικο νερό της μπανιέρας λειτουργεί ως πρόσθετη πηγή τροφής για τα μικρόβια.

Ανάμεσα στα μικρόβια που εντοπίσθηκαν κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο των παιχνιδιών αυτών, ήταν και μερικά που σχετίζονται με νοσοκομειακές λοιμώξεις όπως τα Legionella και Pseudomonas aeruginosa. Επιπλέον, μύκητες εντοπίσθηκαν σχεδόν στα έξι από τα δέκα παπάκια (58%).

Οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιείται στα λαστιχένια παπάκια πολυμερές υψηλής ποιότητας, που να εμποδίζει αντί να τροφοδοτεί την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων.

Ομως, τα παπάκια δεν είναι τα μοναδικά πράγματα καθημερινής οικιακής χρήσης που είναι «παράδεισοι» μικροβίων. Μια περυσινή γερμανική έρευνα βρήκε ότι τα σφουγγαράκια του νεροχύτη της κουζίνας βρίθουν μικροβίων. Περισσότερα από 350 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανιχνεύθηκαν σε 14 τέτοια σφουγγαράκια από αντίστοιχα νοικοκυριά.

Τέτοια μεγάλη ποικιλία βακτηρίων συναντάται σε δείγματα ανθρωπίνων κοπράνων, σύμφωνα με τον Γερμανό μικροβιολόγο Μάρκους Εγκερτ του Πανεπιστημίου Φουρτβάνγκεν. Επιπλέον, τα πιο ανθεκτικά βακτήρια συνήθως επιβιώνουν ακόμη κι αν κανείς καθαρίσει το σφουγγαράκι, γι’ αυτό χρειάζεται συχνή αλλαγή.

Πολλά μικρόβια φιλοξενεί ακόμη το κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη, το μέσο κινητό έχει πάνω του δεκαπλάσια βακτήρια από τα καπάκια λεκάνης της τουαλέτας. Ομως, το καπάκι είναι συγκριτικά πολύ καθαρό σε σύγκριση με την επιφάνεια κοπής των τροφίμων στην κουζίνα.

Αλλά και η πλάκα του σαπουνιού για το πλύσιμο των χεριών στο μπάνιο μπορεί να έχει βακτήρια πάνω της και να τα μεταφέρει στον επόμενο που θα πλυθεί. Και βέβαια οι πετσέτες είναι ό,τι πρέπει για να μεταφέρουν μικρόβια, γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην μοιράζεται κανείς την πετσέτα του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει