5 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για τη διατροφή

Είναι πολλοί άνθρωποι που έχουν απορίες σχετικά με τις τροφές που τρώνε, με το είδος δίαιτας που πρέπει να ακολουθήσουν και για το ποιες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό.

Ομως, τα θέματα που αφορούν τη διατροφή μας στην πραγματικότητα δεν είναι πολύπλοκα, είναι εξαιρετικά απλά. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πέντε πράγματα που οφείλουν όλοι να γνωρίζουν σχετικά με τη διατροφή.

1. Οι ακραίες δίαιτες δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα

Οι ακραίες δίαιτες εξαλείφουν ολόκληρες ομάδες τροφών ή έχουν εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες. Μπορεί να χάσετε κάποιο βάρος στην αρχή, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που τις ακολουθεί παίρνουν πίσω τα καλά που έχασαν, ευθύς μόλις τις σταματήσουν. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος να χάσει κάποιος βάρος είναι να ακολουθήσει μια ισορροπημένη διατροφή με το σωστό αριθμό θερμίδων.

2. Πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερες φυτικές ίνες

Σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς για την πενταετία 2015-2020, υπάρχει η εκτίμηση ότι ο μέσος άνθρωπος δεν καταναλώνει αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και ορισμένοι τύποι ινών μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της χοληστερόλης. Αυξήστε την πρόσληψη ινών, τρώγοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά.

3. Πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Εκτός από τις μικρές ποσότητες φυτικών ινών οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν ούτε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Κι αυτό είναι λυπηρό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, ενώ διαθέτουν και μεγάλα ποσοστά βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών. Προσθέστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, τρώγοντας περισσότερες σαλάτες και σνακ με φρέσκα φρούτα.

4. Οι ετικέτες συσκευασίας τροφίμων μπορεί να είναι παραπλανητικές

Ολα τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να φέρουν ετικέτες για τα πραγματικά τους στοιχεία, ώστε να βοηθούν τον καταναλωτή να αποφασίσει αν θέλει να αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν. Οι ετικέτες περιγράφουν τον αριθμό των θερμίδων και το θρεπτικό περιεχόμενο ανά μερίδα τροφής, ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις μερίδες, γιατί μπορεί να καταναλώσετε παραπάνω ποσότητες. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με όσα αναγράφονται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, γιατί πολλές φορές αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εμπορία του προϊόντος και, ενώ είναι τεχνικά ακριβείς, μπορεί να σας παραπλανήσουν.

5. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να φαίνονται αρκετά ακίνδυνα και είναι γενικά ασφαλή, για όσο διάστημα ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας τους. Ωστόσο, επειδή δεν ακολουθούν αυστηρές ρυθμίσεις και επειδή τυποποιούνται, μπορεί να μη λαμβάνετε τις σωστές δοσολογίες. Ορισμένα συμπληρώματα σιδήρου, βιταμίνης Α ή βιταμίνης Β-6 μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, αν πάρετε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, προτού πάρετε συμπληρώματα διατροφής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει