Ο περιορισμός των συσκευασμένων φαγητών θα εμποδίσει την επιδημία της παχυσαρκίας

Ο περιορισμός του αριθμού των φαστ φουντ γύρω από τα γραφεία και τα σπίτια θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η έκθεση σε πάρα πολλά τηγανητά τρόφιμα, χάμπουργκερ και πίτσες που υπάρχουν στα εστιατόρια που βρίσκονται γύρω από το χώρο εργασίας, αλλά και του σπιτιού μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες της παχυσαρκίας, δείχνει η έρευνα.

Μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση τέτοιων μικρών εστιατορίων ή καταστημάτων μικρογευμάτων κοντά σε σχολεία θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό BMJ.

Κάποιοι άλλοι ερευνητές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό τέτοιου είδους καταστημάτων, αλλά στο να κάνουν το fast food περισσότερο υγιεινό.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια μελέτη παρακολούθησης περισσότερων από 5.000 ενηλίκων που γεννήθηκαν μεταξύ 1950-1975.

Οι επιδημιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μελέτησαν την κατανάλωση των εργατών στα καταστήματα που ετοιμάζουν συσκευασμένο φαγητό όπως χάμπουργκερ, πίτσα, τηγανητά τρόφιμα και τσιπς στο σπίτι, τη δουλειά και τις μετακινήσεις τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση σε συσκευασμένα φαγητά συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερες αποδόσεις της παχυσαρκίας.

«Εκείνοι που είναι περισσότεροι εκτεθειμένοι σε καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων συνολικά έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθενται λιγότερο», τόνισε ο δρ Thomas Burgoine που ηγήθηκε της μελέτης.

Πολλές τοπικές αρχές έχουν θεσπίσει περιορισμούς για το fast food γύρω από σχολεία ή χώρους όπου ήδη υπάρχουν πολλά τέτοια ανάλογα καταστήματα.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η πολιτική που θα κάνει τη γειτονιά πιο υγιή, περιορίζοντας την πρόσβαση σε τέτοιου είδους τρόφιμα, μπορεί να στεφθεί από επιτυχία», τόνισε ο δρ Burgoine.

Ωστόσο, η ίδια έρευνα στις ΗΠΑ έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης σε fast food και της παχυσαρκίας.

Η δρ Κathryn Neckerman του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, είπε πως η έρευνά της σε παιδιά σχολικής ηλικίας έδειξε πως αυτά που ζούσαν σε γειτονιές με πολλά εστιατόρια fast food ήταν πιο αδύνατα.

«Αντί θα περιορίσουμε τα εστιατόρια με συσκευασμένα φαγητά, θα πρέπει να επιδιώξουμε να μετατρέψουν τα φαγητά τους σε περισσότερο υγιεινά», τόνισε στο BMJ και συμπλήρωσε: «Τα υγιεινά τρόφιμα σε πακέτα δεν θα πρέπει μόνο να είναι διαθέσιμα. Θα πρέπει να είναι ορατά, νόστιμα και φθηνά όπως τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Είναι δύσκολο να φανταστούμε το μπρόκολο να συναγωνίζεται τα τσιπς στον πάγκο ενός φαστφουντάδικου, αλλά έστω και μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει».

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο μέσος άνθρωπος συναντά γύρω στα 32 εστιατόρια γύρω από το σπίτι και το χώρο εργασίας του και στη διαδρομή του ανάμεσά τους.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ σε fast food και τα τρόφιμα που καταναλώνονται μακριά από το σπίτι είναι λιγότερο υγιή από αυτά που φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Αυτή είναι μια ανησυχητική τάση, δεδομένου ότι η παχυσαρκία αυξάνεται και οι άνθρωποι θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Παρόλο που η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει πως το τοπικό περιβάλλον κάποιου μπορεί να τον αναγκάσει να γίνει παχύσαρκος, εν τούτοις είναι ζωτικής σημασίας να έχει τα εργαλεία που θα τού επιτρέψουν να κάνει πιο υγιεινές επιλογές, όταν τρώει σε ένα fast food ή σε ένα εστιατόριο», υποστηρίζει η Τracy Parker, διαιτολόγος της υγείας της καρδιάς, στο Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει