Πιο πολλές επιπλοκές από καρδιακή προσβολή για τις γυναίκες κάτω των 55

Οι γυναίκες που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή πριν από την ηλικία των 55 ετών τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερες επιπλοκές κατά τους προσεχείς μήνες, από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ενα χρόνο μετά από την καρδιακή προσβολή, οι γυναίκες είχαν χειρότερη σωματική λειτουργία, φτωχότερη πνευματική λειτουργία και χαμηλότερη ποιότητα ζωής από τους άνδρες που επέζησαν από καρδιακή προσβολή, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τους λόγους και μόνο εικασίες μπορούν να κάνουν, αυτό για το οποίο όμως είναι σίγουροι είναι πως οι γυναίκες έχουν χειρότερη υγεία από τους άνδρες μετά από ένα τέτοιο γεγονός.

«Μιλάμε για σχετικά νέους ασθενείς, έτσι ώστε η διαπίστωση είναι πραγματικά ενοχλητική και ανησυχητική», δήλωσε η Rachel Dreyer, επιστημονική συνεργάτης στο τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Γέιλ, που ήταν ερευνήτρια της μελέτης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.500 Αμερικανούς και Ισπανούς, ηλικίας 55 ετών και νεότερους για ένα χρόνο μετά από την καρδιακή προσβολή, την οποία υπέστησαν μεταξύ του 2008-2012.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν λευκοί και περισσότερα από τα 2/3 ήταν γυναίκες. Ως ομάδες τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ανήκαν στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, δηλαδή ήταν καπνιστές, ή είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να είναι διαβητικές (39% έναντι 27%) τη στιγμή της καρδιακής προσβολής. Οι γυναίκες ήταν επίσης πιο παχύσαρκες από τους άνδρες (51% έναντι 45%), είχαν  περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν υποστεί προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνια πνευμονική νόσο. Η κατάθλιψη ήταν επίσης διπλάσια μεταξύ των γυναικών, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές διαπίστωσαν.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα σε μια συνεδρίαση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βαλτιμόρη.

Υπήρχαν βέβαια και άλλοι παράγοντες εκτός από την κακή υγεία προ της καρδιακής προσβολής που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση της κατάστασης. Αυτοί περιελάμβαναν μικρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική στήριξη σε σχέση με τους άνδρες, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι γυναίκες είχαν επωμιστεί πολύ μεγαλύτερο φορτίο των οικογενειακών ευθυνών.

«Θα πρότεινα στις γυναίκες να επικεντρωθούν στις επιλογές του τρόπου ζωής τους. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουν με τον εαυτό τους και με τον γιατρό τους. Αυτές οι γυναίκες είναι ακόμα στην ακμή της ζωής τους και επομένως είναι σημαντικό να επικεντρωθούν στην δική τους υγεία και πρόληψη και να βάλουν τον εαυτό τους ως προτεραιότητα», λέει η Dreyer.

Το θέμα είναι κατ’ αρχήν να αποφευχθεί η καρδιακή προσβολή και πολύ αργότερα έρχεται η διαχείρισή της αφότου συμβεί. Αν, όμως, δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, τότε ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο υγιής ανάκαμψη, σύμφωνα με την Dreyer.

Το παράδοξο είναι πως, ενώ οι νεότερες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους νεότερους άνδρες, εντούτοις έχουν σημαντικότερα υψηλό κίνδυνο θανάτου, όπως έχουν δείξει οι μελέτες. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες μελέτες οι νεότερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην διαγνωστούν άμεσα (ότι υπέστησαν καρδιακή προσβολή) με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να μην αντιμετωπιστεί γρήγορα. Αυτό πολλές φορές οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες δεν έχουν τα κλασικά συμπτώματα της καρδιακής προσβολής που έχουν οι άνδρες (πόνος στο στήθος, στο σαγόνι και στον βραχίονα).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει