Ενα ποτήρι κρασί για καλή υγεία

Ενα μόνο… – ποτήρι κρασί ή ένα αλκοολούχο ποτό δεν βλάπτει. Αντίθετα, μπορεί ακόμα και να βελτιώσει την υγεία σας.

Βέβαια, μια τέτοια παρατήρηση είναι λογικό να εγείρει πολλά ερωτήματα, αφού έχουμε συνηθίσει να ακούμε πως το αλκοόλ βλάπτει. Πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια;

Αν δούμε το θέμα… ιστορικά, η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι κάτι νέο. Είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αιώνες. Από τη Βίβλο ήδη διαβάζουμε για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του αλκοόλ, ενώ στην ευεργετική του συνεισφορά στην υγεία, αναφέρονται ακόμα και οι αρχαίοι αιγυπτιακοί πάπυροι. Το κρασί έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιατρική μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενα ποτήρι κρασί ή αλκοολούχο ποτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο χαλαρά, ιδιαίτερα σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ Kenneth Mukamal, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, επιβεβαίωσε τις παλαιότερες εκτιμήσεις σχετικά με το ότι η  μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Πιστεύουμε ότι πολλά από τα οφέλη του αλκοόλ, αφορούν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αποφράξεις των αρτηριών στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Μπορεί, μάλιστα, να σχετίζονται με την επίδραση που έχει το οινόπνευμα στην HDL, την “καλή” χοληστερόλη. Πρόσφατα κάναμε κάποιες εργασίες σχετικά με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και την άνοια. Μελετήσαμε μια ομάδα ηλικιωμένων με μέση ηλικία τα 70 χρόνια και βρήκαμε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας», λέει ο Mukamal.

Αλλη έρευνα έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μελέτες που έγιναν σχετικά με την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού από τον Γάλλο διατροφολόγο S0erge Renaud, έδειξαν πως οι μετριοπαθείς πότες κρασιού έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας απ’ ό,τι αυτοί που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ ή αυτοί που πίνουν πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες.

Μέσα στο τρέχον έτος, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της British Columbia διερεύνησαν την παρουσία των στιλβενοειδών στο κόκκινο κρασί. Τα στιλβενοειδή πιστεύεται πως είναι τα μόρια που υπάρχουν στο κρασί και παρέχουν οφέλη για την υγεία. Εμειναν, μάλιστα, έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι το κρασί περιέχει 41 διαφορετικές ενώσεις στιλβενοειδών, 23 εκ των οποίων δεν είχαν ανιχνευθεί ποτέ πριν.

Ποια ακριβώς, όμως, θεωρούμε μέτρια κατανάλωση; Οι γιατροί λένε πως είναι μέχρι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν γενικά το αλκοόλ. Η ιδανική περίπτωση είναι να πίνουμε ένα ποτήρι κρασί με τα γεύματα, καθώς το φαγητό βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων αλκοόλ στο αίμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει