Πίνετε πραγματικά όσο νερό χρειάζεστε;

Ολοι έχουμε ακούσει τον «κανόνα» των 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Αλλά όταν πρόκειται για την κατανάλωσή του, πολλοί ενήλικες και η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων δεν πίνει όσο νερό χρειάζεται.

Αυτό αναφέρει μελέτη Γάλλων και Αμερικανών ερευνητών που αξιολόγησε για 5 χρόνια τη συνολική κατανάλωση νερού ανάμεσα σε περισσότερους από 15.000 Αμερικανούς, εξετάζοντας την κατανάλωση πόσιμου νερού αλλά και το νερό που προσλάμβαναν από άλλα ποτά, καθώς και από τα τρόφιμα.

Μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας από 20 έως 50 ετών το 43% των ανδρών και το 41% των γυναικών δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα των 8 ποτηριών.

Τα άτομα ηλικίας 50 έως 70 ετών έπιναν ακόμα λιγότερο νερό και τα πράγματα χειροτέρευαν ακόμα περισσότερο στις ηλικίες άνω των 71 ετών, όπου το 95% των ανδρών και το 83% των γυναικών δεν προσέγγιζαν ούτε κατά διάνοια τις απαιτούμενες ποσότητες της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Κι εδώ αρχίζει μια σειρά από ζητήματα: Αν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό, τότε το σώμα σας θα υποχρεώνεται να δίνει αγώνα για να ανταποκριθεί στις αμέτρητες λειτουργίες που πρέπει να φέρει εις πέρας και κυμαίνονται από την κοινή λίπανση των αρθρώσεων, μέχρι την πέψη και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Το πόσιμο νερό μπορεί, επίσης, να καταπολεμήσει την κούραση και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, όπως δείχνουν οι μελέτες.

Πόσο νερό, λοιπόν, χρειάζεστε πραγματικά; Οι συστάσεις για την αναγκαία ημερήσια πρόσληψη των 8 ποτηριών είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης, ωστόσο όλα είναι σχετικά. Αν κάποιος ζει σε ένα ζεστό και υγρό κλίμα, ή παίρνει μέρος σε δραστηριότητες που απαιτούν να χάνει πολύ νερό μέσω του ιδρώτα, όπως το τρέξιμο, ή το τένις, τότε εξυπακούεται πως και αυτά ακόμα τα 8 ποτήρια νερό δεν είναι αρκετά.

Και όχι, δεν πρέπει κάποιος να βασίζεται στο αίσθημα της δίψας και να πιστεύει πως αυτό τον καθοδηγεί για το αν πρέπει να πιει νερό ή όχι. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, υποστηρίζει πως η αίσθηση της δίψας εξασθενίζει όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή «μπούσουλα».

Και μην ξεχνάτε: Aν δεν σας είναι τόσο εύκολο να πιείτε νερό, καταναλώστε περισσότερα φρούτα. Το μεγαλύτερο τμήμα των φρούτων αποτελείται από νερό. Επομένως, αν τα καταναλώσετε κάνετε διπλό καλό στην υγεία σας, αφού και το νερό παίρνετε, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει