Ποια είναι η σχέση εμμηνόπαυσης και αύξησης βάρους

Ο μεταβολισμός της γυναίκας αρχίζει να επιβραδύνεται στην ηλικία των 40, ενώ η μέση γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση γύρω στην ηλικία των 51 ετών. Τότε ίσως να πάρει κιλά γύρω από την κοιλιά και τους γοφούς.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Ο μεταβολισμός της γυναίκας επιβραδύνεται και η μυϊκή μάζα μειώνεται. Το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα, γεγονός που επηρεάζει τα όργανα και τη φυσική διαδικασία.

Παίρνει λοιπόν κιλά η γυναίκα στην εμμηνόπαυση; Η απάντηση είναι πως μερικές φορές παίρνει. Είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα για την προστασία από την απόκτηση βάρους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην απόκτηση ανεπιθύμητων κιλών κατά τη διάρκεια αυτής της νέας φάσης ζωής μιας γυναίκας.

Διακεκομμένος ύπνος

Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της εμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης. Η περιεμμηνόπαυση είναι το διάστημα που προηγείται της εμμηνόπαυσης, δηλαδή αυτό που οδηγεί στην τελευταία περίοδο της γυναίκας. Το πιο ενοχλητικό μέρος αυτών των ενδείξεων είναι ότι συχνά συμβαίνουν τη νύχτα και έτσι έχουν ως αποτέλεσμα ο ύπνος να μην είναι ενιαίος αλλά να διακόπτεται συχνά. Είναι αδύνατο να κοιμηθεί ένας άνθρωπος αν είναι μούσκεμα στον ιδρώτα τη μία στιγμή και αισθάνεται ρίγη από το κρύο την επόμενη. Οι εξάψεις είναι φυσιολογικές για τις περισσότερες γυναίκες όταν τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειώνονται, καθώς το σώμα δεν είναι πια γόνιμο.

Επιπλέον άγχος

Συχνά η εμμηνόπαυση και η περιεμμηνόπαυση χτυπά τις γυναίκες κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών χρόνων της ζωής τους. Για κάποιες από αυτές, σ’ αυτή την ηλικία υπάρχουν ακόμα παιδιά που μένουν στο σπίτι και χρειάζονται φροντίδα, για κάποιες άλλες είναι η στιγμή που πρέπει να φροντίσουν ηλικιωμένους γονείς. Οι εργαζόμενες γυναίκες μπορεί να βρίσκονται στο απόγειο της καριέρας τους, με την εργασία τους να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις απ’ αυτές, άλλες, ειδικά λόγω κρίσης βιώνουν ανεργία ή εργασιακή ανασφάλεια. Όποια κι αν είναι η… κατηγορία στην οποία βρίσκονται η προσπάθεια εύρεσης μιας ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικών απαιτήσεων και οικογενειακών ευθυνών αυξάνει τα επίπεδα του άγχους σε μια χρονική στιγμή που το σώμα της γυναίκας περνά μέσα από έντονες αλλαγές και επομένως είναι ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστεί τα συμπτώματα.

Επιβράδυνση του μεταβολισμού

Αντί να ελέγξουν τις θερμίδες τους καθώς ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται, πολλές γυναίκες αναπτύσσουν ιδιαίτερα μεγάλη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Τα υψηλά επίπεδα του στρες δεν βοηθούν, ενθαρρύνοντας το «συναισθηματικό φαγητό» ή τη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό υψηλής θερμιδικής αξίας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν αλλαγές, αν η διατροφή τους είναι πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λίπη, μεταποιημένα τρόφιμα και αλάτι ή αν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια ή ο διαβήτης τύπου 2. Αλλωστε η εμμηνόπαυση ουσιαστικά στερεί από τις γυναίκες την «ασπίδα» απέναντι σε όλες αυτές τις ασθένειες, την οποία αποτελούσε η έμμηνος ρύση, επομένως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές.

Ορμονικές διακυμάνσεις

Η αλλαγή στα επίπεδα των οιστρογόνων εργάζεται επίσης εις βάρος των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Το σώμα κατά την εμμηνόπαυση στρέφεται σε δευτερεύουσες «θέσεις παραγωγής», όπως το σωματικό λίπος, τα όργανα και το δέρμα, όταν τα οιστρογόνα μειώνονται. Όταν το σώμα μιας γυναίκας προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και την απώλεια της οστικής μάζας, μεταδίδει ένα εσωτερικό μήνυμα στο σώμα πως πρέπει να προστατεύσει τα λιπώδη κύτταρά του. Αυτή η εσωτερική διαδικασία καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τη γυναίκα να χάσει βάρος, επειδή το σώμα της ενστικτωδώς επιχειρεί να διατηρήσει το επιπλέον σωματικό λίπος.

Πώς θα αποτρέψετε την αύξηση βάρους

Η εμμηνόπαυση είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρετε ακόμα πιο σοβαρά την προσπάθεια για ανάπτυξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Η διατροφή σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, άπαχα κρέατα, όπως τα ψάρια και τα πουλερικά και τα δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επειδή ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, προκειμένου να χάσετε βάρος, θα πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες καταναλώνετε, προσθέτοντας την αερόβια άσκηση στον τρόπο ζωής σας. Αν βάλετε την άσκηση στη ζωή σας θα προσφέρετε οφέλη στην καρδιά σας, θα αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας.

Αν λοιπόν πήρατε βάρος κατά την εμμηνόπαυση, θα πρέπει να αναλάβετε δράση. Αν δεν βρίσκετε ρούχα στο μέγεθος που συνηθίζατε, πρέπει να πάρετε τα αναγκαία μέτρα, για να βοηθήσετε το σώμα σας να βρει υγιή ισορροπία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει