Ποια είναι η σχέση της σοκολάτας με τις ενδορφίνες

Η σοκολάτα είναι μια κατηγορία μόνη της για εκείνους που εκτιμούν την μαγειρική και ζαχαροπλαστική τέχνη. Αν το φαγητό ήταν το ΝΒΑ η σοκολάτα θα ήταν ένα αιώνιο all star game.

Απέκτησε, ωστόσο, μια άλλη σημασία από τη στιγμή που συνδέθηκε με τις ευχάριστες ιδιότητες των ενδορφινών, των νευροδιαβιβαστών που κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Η σοκολάτα και οι ενδορφίνες έχουν συνδεθεί από τότε που αυτά τα «ευτυχή» χημικά μπήκαν για πρώτη φορά στη ζωή μας και τράβηξαν την προσοχή του κοινού. Οι ενδορφίνες είναι νευροδιαβιβαστές, που σημαίνει ότι είναι μεταξύ των ειδών των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τους νευρώνες για να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλον. Οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι δρουν και αισθάνονται και υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση των συγκεκριμένων τύπων αυτών των χημικών ουσιών, που με τη σειρά τους, υπαγορεύουν τη συμπεριφορά μας.

Η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και των ενδορφινών είναι ισχυρή, διότι η κατανάλωση αυτής της γλυκιάς πανσπερμίας από κακάο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση των χημικών. Όσο μεγαλύτερη είναι η απελευθέρωση, τόσο περισσότερες ενδορφίνες είναι ενεργές στο νευρικό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγάλης ευφορίας. Οι ενδορφίνες συνδέονται επίσης με άλλα τρόφιμα και εμπειρίες. Μια σύντομη λίστα των παραδειγμάτων περιλαμβάνει τις πικάντικες τροφές, την άσκηση, τον πόνο και τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Λόγω της πολυπλοκότητας του νευρικού συστήματος, η ακριβής σχέση μεταξύ της σοκολάτας και των ενδορφινών δεν είναι απόλυτα κατανοητή. Στην πραγματικότητα, ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου οι νευροδιαβιβαστές γενικά επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι κάτι που εξελίσσεται συνεχώς και η έρευνα βοηθά τους επιστήμονες να μαθαίνουν ολοένα και περισσότερα πράγματα για τη λειτουργία του. Υπάρχει, ωστόσο, σημαντικό μέρος ήδη κατακτηθείσας έρευνας που απεικονίζει τη θετική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της απελευθέρωσης των ενδορφινών. Ισως αυτό μπορεί και να εξηγήσει την εμμονή του κοινού σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης και της σοκολάτας. Κατά μία έννοια μπορεί να εξηγήσει και το λόγο που κάποιος άνθρωπος που βιώνει μια ερωτική απογοήτευση, το ρίχνει στις σοκολάτες. Είναι επειδή χωρίς να καταλαβαίνει τον επιστημονικό λόγο, αυτές τον κάνουν να αισθάνεται καλύτερα.

Η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και των ενδορφινών επιτρέπει την ταξινόμηση της σοκολάτας στις ψυχοτρόπες τροφές, που σημαίνει σ’ αυτές που επηρεάζουν την ψυχή. Η σοκολάτα προέρχεται από το κακάο και χρειάζεται να περάσει από μια σειρά επεξεργασιών για να γίνει αυτό που πολλοί θεωρούν αληθινή σοκολάτα. Αυτή η τροφή διατίθεται σε ατελείωτες ποσότητες και συνδυασμούς με άλλα γλυκά τρόφιμα για να δημιουργήσει νέες γαστρονομικές πολυτέλειες. Η σοκολάτα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ακόμα και σε αλμυρές τροφές, όπως για παράδειγμα στην σάλτσα mole που είναι πολύ συχνή στα μεξικάνικα πιάτα. Σήμερα, όλο και περισσότερος κόσμος γνωρίζει πως η σοκολάτα απελευθερώνει τις χημικές ουσίες της ευχαρίστησης, τις αγαπημένες ενδορφίνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει