Ποια είναι τα οφέλη από τη δίαιτα του ξυδιού

Η δίαιτα του ξυδιού, είναι μια δίαιτα που περιλαμβάνει την κατανάλωση ξυδιού κατά την διάρκεια ή πριν από κάθε γεύμα. Το πιο καλό παράδειγμα είναι η δίαιτα του ξυδιού με μηλίτη (ΑCV-apple cider vinegar) το γνωστό μηλόξυδο.

Η συγκεκριμένη δίαιτα απαιτεί την πρόσληψη ενός ποτηριού νερό με 4 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο μισή ώρα πριν από το γεύμα.

Σε γενικές γραμμές η ιδέα πίσω από μια τέτοια δίαιτα είναι ότι το ξύδι θα ικανοποιήσει την επιθυμία για φαγητό με την παροχή διατροφής για το σώμα που δεν θα περιέχει επιπλέον θερμίδες. Ως αποτέλεσμα, το άτομο δεν επιθυμεί να καταναλώσει πολύ φαγητό σε κάθε γεύμα του και έτσι θα τρώει λιγότερο και θα αρχίσει να χάνει βάρος.

Η χρήση του ξυδιού είναι γνωστή εδώ και πολλούς αιώνες. Στη λαϊκή ιατρική, το ξύδι μηλίτη χρησιμοποιήθηκε συχνά για τη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος ασθενειών, καθώς και για την προώθηση της γενικής ευημερίας. Υπάρχει κάποια βάση σ’ αυτό, καθώς το αφιλτράριστο μηλόξυδο περιέχει ίχνη από πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, υπάρχει διαμάχη σχετικά με το αν το μηλόξυδο περιέχει θρεπτικά συστατικά σε τέτοια ποσότητα ώστε να έχει σημαντικό αντίκτυπο για κάθε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θετικά αποτελέσματα από τη χρήση μιας δίαιτας του ξυδιού. Επειδή το ξύδι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του αισθήματος πείνας, πίνοντας κανείς ένα μείγμα νερού με τέσσερις κουταλιές της σούπας ξύδι πριν από ένα γεύμα μπορεί συχνά να καταφέρει να αισθανθεί ικανοποιημένος με μικρότερες μερίδες. Επιπλέον, η δίαιτα του μηλόξυδου δεν χρησιμοποιείται πάντα για να χάσει κανείς βάρος. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει να διαχειριστεί κανείς κάποιες τρέχουσες ιατρικές παθήσεις.

Οσοι προσπαθούν να ελέγξουν το διαβήτη με δίαιτα, πρέπει συχνά να επιλέγουν τα σωστά τρόφιμα για να αποκτήσουν αρκετούς υδατάνθρακες και να παράγει το σώμα τους φυσική ενέργεια, ώστε να διατηρήσουν μια υγιή συναισθηματική ισορροπία. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργήσουν έναυσμα για τη γλυκόζη του αίματος. Η δίαιτα με μηλόξυδο πιστώνεται το γεγονός ότι μπορεί να επιβραδύνει την μετατροπή των αμυλούχων τροφών σε γλυκόζη, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες  να ανεβεί το σάκχαρο.

Μια διατροφή με μηλόξυδο μπορεί επίσης να βοηθήσει να διαχειριστεί κανείς τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ξυδιού στο νερό πριν από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει σταδιακά να αποφευχθεί η συσσώρευση καταθέσεων χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Από την άποψη αυτή, θα μπορούσε να πει κανείς πως μια δίαιτα ξυδιού θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μαρτυρούν την αποτελεσματικότητα της δίαιτας του ξυδιού, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι υποστηρικτές της δίαιτας αυτής δεν ενθαρρύνουν την ιδέα ότι μπορεί κάποιος να τρώει οτιδήποτε και να εξακολουθήσει να επωφελείται από τη συγκεκριμένη διατροφή. Για τους περισσότερους η δίαιτα του ξυδιού απαιτεί να καταναλώνει κανείς μια ισορροπημένη ποσότητα από φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας κάθε ημέρα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη λίπους, την επεξεργασμένη ζάχαρη και τα τρόφιμα με ελάχιστη ή καμία θρεπτική αξία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει