Ποια είναι τα οφέλη από τον κόλιανδρο για τo σώμα

Προσθέτοντας στα γεύματά σας καρυκεύματα, δίνετε γεύση και ποικιλία στη διατροφή σας. Ωστόσο, κάποια απ’ αυτά προσθέτουν θερμίδες στο γεύμα σας ή περιέχουν συστατικά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να περιέχουν νάτριο ή κορεσμένο λίπος.

Όχι όμως ο κόλιανδρος (ή κόλιαντρος). Αυτό το βότανο σάς δίνει μόνο μία θερμίδα ανά φλιτζάνι και δεν περιέχει ούτε λίπος, ούτε αλάτι, ενώ παράλληλα συμβάλλει την περιεκτικότητα σε βιταμίνες του γεύματός σας και θα μπορούσε να ωφελήσει την υγεία του ήπατος.

Βιταμίνη Α

Η μαγειρική με κόλιανδρο συμβάλλει στην καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Α. Το ¼ του φλιτζανιού κόλιαντρος περιέχει 270 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α που αποτελούν το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της συγκεκριμένης βιταμίνης για τους άνδρες και το 12% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες.

Η βιταμίνη Α βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νεφρών και των πνευμόνων, τρέφει το δέρμα, τα μαλλιά και την καρδιά. Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του αμφιβληστροειδή σας, του ιστού του ματιού που ανιχνεύει το φως και το χρώμα. Τρώγοντας κόλιανδρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορείτε να καταπολεμήσετε την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α, που σε διαφορετική περίπτωση θα βλάψει τη νυχτερινή σας όραση.

Βιταμίνη Κ

Μπορείτε, επίσης, να επωφεληθείτε από την κατανάλωση του κόλιαντρου, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη παίζει κεντρικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ενεργοποιεί χημικά που ονομάζονται εξαρτώμενοι από τη βιταμίνη Κ παράγοντες πήξης (του αίματος), που ενεργοποιούν την συνένωση σε ένα σώμα των κυττάρων του αίματος, μια διεργασία απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Ο σωστός σχηματισμός θρόμβων του αίματος αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία και εκείνοι που δεν μπορούν να σχηματίσουν θρόμβους του αίματος εξαιτίας ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ, βιώνουν ρινορραγίες και παρατεταμένες αιμορραγίες μετά από βλάβη των ιστών, ενώ αναπτύσσουν ευκολότερα μώλωπες. Το ¼ του φλιτζανιού κόλιανδρος παρέχει 12,4 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ που αντιστοιχούν σε 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και στο 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες.

Ήπαρ

Ο κόλιανδρος θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ήπατος με την προστασία των κυττάρων του από τις τοξίνες. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2012 στο περιοδικό Toxicology and Industrial Health διαπίστωσε πως οι αρουραίοι που τρέφονταν με κόλιανδρο ήταν λιγότερο πιθανό να υποστούν βλάβες στο ήπαρ από την έκθεση σε τοξίνες σε σχέση με εκείνους που δεν έτρωγαν κόλιανδρο. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα φύλλα του κόλιανδρου έχουν υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών που είναι η οικογένεια εκείνων των ενώσεων που πιστεύεται πως είναι υπεύθυνες για την ευεργετική δράση του κόλιανδρου. Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο αποτελεσματικά μπορεί ο κόλιανδρος να προστατεύσει το συκώτι σας από τη βλάβη, η ενσωμάτωσή του στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει