Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από την ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη είναι μια αντιοξειδωτική ένωση που εμφανίζεται σε πηγές όπως τα μικροφύκια, η μαγιά, ο σολομός, το οστρακόδερμα και οποιοδήποτε φυτό ή ζώο του ωκεανού με κοκκινωπό χρώμα.

Η ασταξανθίνη χρησιμοποιείται ως θρεπτικό συμπλήρωμα και τα οφέλη της είναι μεγάλα στη θεραπεία των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Αντι-υπερτασικές και νευροπροστατευτικές επιδράσεις

Μια μελέτη του 2005 έδειξε πως η παροχή ασταξανθίνης σε υπερτασικούς αρουραίους καθώς και σε επιρρεπείς για ισχαιμικό επεισόδιο αρουραίους για 14 ημέρες έφερε σημαντική μείωση στην πίεση του αίματος στους αρουραίους που είχαν υπέρταση και σημαντική νευροπροστατευτική δράση σε εκείνους που αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ παράλληλα παρουσίασαν βελτιωμένη ικανότητα μάθησης.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Το 2005 το Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο ερεύνησε τις επιπτώσεις της ασταξανθίνης στη ραγοειδίτιδα, μια φλεγμονή του αγγειακού μεσαίου στρώματος του ματιού που περιέχει την ίριδα και κατέδειξε πως η ασταξανθίνη μείωσε τη φλεγμονή.

Αντιοξειδωτική δράση

Σε διάφορες μελέτες η ασταξανθίνη καταδεικνύεται πως έχει μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες σε σχέση με άλλα καροτενοειδή, μια κατηγορία από κίτρινες και ερυθρές χρωστικές που βρίσκονται στα φυτά, τα φύκια και τα φωτοσυνθετικά βακτήρια. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουόπιο στη Φινλανδία, διερευνήθηκε η επίδραση των συμπληρωμάτων ασταξανθίνης σε υγιείς άνδρες μη καπνιστές, στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, μια διαδικασία κατά την οποία οι ελεύθερες ρίζες κλέβουν ηλεκτρόνια από τις κυτταρικές μεμβράνες, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα. Η ασταξανθίνη έδειξε πως υπήρξε σημαντική πτώση στα υδροξυ-λιπαρά οξέα, που ενθαρρύνουν τη φλεγμονή.

Άσθμα 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 στο περιοδικό Journal of Pharmacological Sciences ανέφερε σχετικά με τις επιπτώσεις της ασταξανθίνης σε συνδυασμό με το ginkgo biloba για τη θεραπεία του άσθματος πως κατέστειλε την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων σε βαθμό συγκρίσιμο με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το άσθμα.

Διαβητική νεφροπάθεια

Τα αποτελέσματα από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 στο BioFactors έδειξαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ποντικούς που έλαβαν ασταξανθίνη σε σχέση με μια ομάδα ποντικών που έμειναν χωρίς θεραπεία και πως η αντιοξειδωτική δράση της μείωσε το στρες στα νεφρά και εμπόδισε τη βλάβη των νεφρικών κυττάρων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ασταξανθίνη μπορεί να είναι χρήση στην πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας.

Δυσπεψία, γαστρίτιδα

Το Πανεπιστήμιο του Κάουνας στη Λιθουανία, διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες δόσεις ασταξανθίνης δεν θεράπευσαν τα συμπτώματα των ασθενών με δυσπεψία, αλλά παρείχαν μια σημαντική μείωση της παλινδρόμησης σε ασθενείς που μολύνθηκαν με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα βακτήριο που μπορεί να οδηγήσει σε έλκη.

Προστασία από τον ήλιο

Τα αποτελέσματα ιταλικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Experimental Dermatology το 2009 και αφορούσε τη σύγκριση καροτενοειδών σχετικά με το πώς προστατεύουν το δέρμα έναντι των ακτίνων UVA έδειξαν πως η ασταξανθίνη εμφάνισε μια πολύ σημαντική φωτοπροστατευτική δράση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει