Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από το δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο (Rosemary) είναι ένα ιθαγενές βότανο στην περιοχή της Μεσογείου και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Επισήμως, είναι γνωστό ως Rosmarinus Officinalis.

Το δεντρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια, τόσο στη μαγειρική, όσο και για ιατρικούς σκοπούς. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται συχνά για το μαγείρεμα, ενώ τα αιθέρια έλαια που εξάγονται από το βότανο συνήθως προστίθενται σε άλλες θεραπείες και φαρμακευτικά παρασκευάσματα.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από το δενδρολίβανο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαλλιών, της μείωσης των προβλημάτων του στομάχου, καθώς και της θεραπείας της κακής αναπνοής και των πονοκεφάλων.

Ενώ η πλήρης επιστημονική κατανόηση του πώς λειτουργούν τα οφέλη του δενδρολίβανου δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικά από αυτά τα οφέλη βασίζονται σε αποδεδειγμένες ενδείξεις.

Μεταξύ των σημαντικότερων από τα οφέλη του δεντρολίβανου είναι η χρησιμότητά του για την καταπολέμηση της φαλάκρας και της απώλειας μαλλιών. Ακόμα και στην επιστημονική έρευνα, υπήρξαν στοιχεία που δείχνουν ότι όταν εφαρμόζεται με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, είτε μέσω της άμεσης εφαρμογής είτε μέσω της ένταξής του σε ένα σαμπουάν ή μαλακτικό μαλλιών, το δεντρολίβανο προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες της χρήσης και είναι συχνά σε συνδυασμό με θυμάρι, λεβάντα και ξύλο κέδρου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι διεγείρει τα θυλάκια και μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά να μεγαλώνουν περισσότερο και ισχυρότερα.

Tα οφέλη του δεντρολίβανου περιλαμβάνουν, επίσης, χρήση ως στοματικό διάλυμα που φρεσκάρει την αναπνοή, αλλά παράλληλα σκοτώνει και τα βακτήρια. Αν και δεν χρησιμοποιείται συχνά σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται για την υγεία των μαλλιών, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει και στην υγεία της επιδερμίδας. Το δενδρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην καταπολέμηση του πόνου, της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις και τους μύες και παρόλο που μπορεί να εφαρμοστεί ως κατάπλασμα στο δέρμα, πιο συχνά χρησιμοποιείται ως θεραπεία ατμού, υπό τη μορφή αιθέριου ελαίου που τοποθετείται σε θερμό λουτρό. Αυτά τα οφέλη του δεντρολίβανου δεν έχουν αποδειχθεί εκτενώς μέσα από επιστημονική έρευνα, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μαρτυρούν την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχουν, όμως, μερικές δυνητικά σοβαρές αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των εκχυλισμάτων δενδρολίβανου και πρέπει να ληφθεί μέριμνα σ’ αυτή την περίπτωση. Τα αιθέρια έλαια του δεντρολίβανου μπορεί να είναι πολύ ισχυρά και, παρόλο που το δεντρολίβανο είναι ασφαλές αν καταναλωθεί στην τυπική παρασκευή τροφίμων, αν ληφθεί από το στόμα, μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι και εμετό. Υπάρχουν, επίσης, κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του αίματος  ή να προωθήσει την έμμηνο ρύση γι’ αυτό οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που θηλάζουν, θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν έλαια δεντρολίβανου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει