Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από το λυκοπένιο

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως ο χυμός και η σάλτσα ντομάτας, οι κονσέρβες ντομάτας, το ροζ γκρέιπφρουτ, η παπάγια και το καρπούζι.

Τα οφέλη του λυκοπένιου έχουν θετικές επιπτώσεις στο σώμα καθώς βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις, στην διάσπαση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, στην προστασία από τον καρκίνο, στη μείωση των συμπτωμάτων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, ενώ είναι ασφαλές και μη τοξικό στην κατανάλωσή του.

Οι ελεύθερες ρίζες αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα στο σώμα επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και ιδιαίτερα στις πρωτεΐνες και τα λιπίδια της μεμβράνης και αυτό οδηγεί σε διάφορες ασθένειες. Αυτό που κάνει το λυκοπένιο είναι ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που εμπλέκονται στην καρδιακή νόσο.

Ένα άλλο από τα οφέλη του λυκοπενίου είναι ότι διασπά την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) ή «κακή» χοληστερόλη, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την πιθανότητα των καρδιακών παθήσεων. Συνήθως, τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν έχουν επαρκή ποσότητα των ηπατικών ενζύμων για τη διάσπαση της «κακής» χοληστερόλης.

Η βελτίωση της υγείας του δέρματος είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που προσφέρει το λυκοπένιο. Οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο σε καθημερινή βάση. Επίσης, τα κύτταρα του δέρματος εκτίθενται σε ακτινοβολία από τον ήλιο, από διάφορα είδη ρύπανσης, καθώς και από ορισμένους τύπους συσκευών που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ο οργανισμός τους πληρώνει το «τίμημα» από αυτή την έκθεση στο δέρμα και σε διάφορα άλλα σημεία όπου είναι φανερά τα σημάδια της ηλικίας. Το λυκοπένιο ωφελεί στην περίπτωση αυτή το δέρμα, καθώς περιορίζει τη ζημιά που γίνεται από τις ακτίνες UV και την ακτινοβολία.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λυκοπένιου είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα, οι γιατροί έχουν βρει πως οι ντομάτες μπορούν να διακόψουν την ανάπτυξη των κυτταρικών όγκων στο μαστό, όπως επίσης και να προλάβουν την εξάπλωση των όγκων. Επίσης, οι ερευνητές έχουν βρει πως το λυκοπένιο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του καρκίνου του στομάχου και του καρκίνου του δέρματος.

Παράλληλα, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Για παράδειγμα, υπήρξε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο σώμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επίσης, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λυκοπένιο συσχετίζονται ιδιαίτερα με τη μείωση των περιπτώσεων εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του λυκοπένιου είναι ότι δεν φέρεται να είναι τοξικό και θεωρείται απόλυτα ασφαλές. Συνήθως, τα άτομα μπορούν να καταναλώνουν λυκοπένιο, χωρίς να αντιμετωπίσουν αρνητικές παρενέργειες, είτε το καταναλώνουν μέσω τροφών, είτε το καταναλώνουν σε μορφή συμπληρώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει