Ποια είναι τα σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης ενός παιδιού

Υπάρχουν διάφορες φυσικές και συναισθηματικές ενδείξεις που μπορεί να υποδεικνύουν σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του συμπεριλαμβάνουν εκτός των άλλων και την χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι αλλαγές στις σχέσεις του με τους άλλους και οι αλλαγές στην άποψη που έχει για το σώμα του ή για το σεξ μπορεί επίσης να αποτελούν ενδείξεις κακοποίησης. Μερικά φυσικά σημάδια της κακοποίησης μπορούν να ανακαλυφθούν πολύ εύκολα με μια φυσική εξέταση από το γιατρό. Τα σημάδια μπορούν επίσης να γίνουν εμφανή λόγω της ανάπτυξης εγκυμοσύνης ή μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας σε ένα παιδί που είναι πολύ μικρό και δεν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργό. Ενα παιδί μπορεί επίσης να παραπονεθεί ή να εμφανίσει φυσικά σημάδια από τραύματα.

Τα φυσικά σημάδια της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών μπορεί να περιλαμβάνουν άμεσες βλάβες από την κακοποίηση, όπως ασθένειες που σχετίζονται με το άγχος. Ενα κακοποιημένο παιδί μπορεί να έχει συχνά, ανεξήγητα προβλήματα με το στομάχι του ή να αρχίσει ξαφνικά να «βρέχει» το κρεβάτι του. Εάν η κακοποίηση έχει οδηγήσει σε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, μπορεί να αναπτυχθούν οσμές ή σημάδια λοίμωξης. Μερικές φορές θα υπάρξουν ενδείξεις ενός γενικού τραύματος στα γεννητικά του όργανα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος στα γεννητικά όργανα που να αυξάνει με την αφόδευση ή την ούρηση.

Οι συμπεριφοριστικές αλλαγές που σχετίζονται με ενδεχόμενη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, περιλαμβάνουν αυξημένη επιθετικότητα προς τους άλλους και αισθήματα αηδίας σχετικά με την καθαριότητα του σώματός τους. Ενα παιδί μπορεί επίσης να γίνει καταθλιπτικό και να κλειστεί στον εαυτό του, να απομακρυνθεί από οικογένεια, φίλους και αγαπημένες δραστηριότητες. Αν το παιδί γίνει ξαφνικά δύσπιστο σε ό,τι αφορά έναν συγκεκριμένο τόπο ή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει επίσης ένα πρόβλημα. Δυσκολίες στον ύπνο, ειδικά από εφιάλτες και συχνό ξύπνημα στη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να είναι κοινά σημάδια της κακοποίησης.

Ενα σεξουαλικά κακοποιημένο παιδί μπορεί ακόμη να αρχίσει να παρουσιάζει υπερβολικά εξειδικευμένη γνώση του σεξ. Μπορεί να γράψει ή να ζωγραφίσει με σεξουαλικά υπονοούμενα. Τα κακοποιημένα παιδιά μπορούν επίσης να αυνανίζονται υπερβολικά και να συμμετάσχουν σε σεξουαλικά παιχνίδια με άλλα παιδιά ή με άψυχα αντικείμενα. Η υπερβολική περιέργεια για το σεξ σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι ένα ακόμα δείγμα κακοποίησης.

Μερικές φορές το πιο σημαντικό σημάδι της σεξουαλικής κακοποίησης είναι απλά η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί. Ακόμα κι αν δεν παρουσιάζονται τα συνηθισμένα σημάδια της κακοποίησης, αν ένα παιδί έχει υποστεί δραματική, ανεξήγητη αλλαγή προσωπικότητας ή φαίνεται διαταραγμένο, είναι σκόπιμο να διερευνήσετε τους λόγους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας απλά έρευνες, παρατηρώντας προσεκτικά το παιδί, τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του και τη ζωή του γενικότερα. Εάν φαίνεται πως υπάρχει μια αλλαγή σε μια σημαντική σχέση του, τότε θα πρέπει να το ψάξετε περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει