Ποια είναι τα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου στις γυναίκες

Κάθε κύτταρο στο σώμα απαιτεί μαγνήσιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κατάλογος των συμπτωμάτων της ανεπάρκειάς του είναι μεγάλος και οι συνέπειες σοβαρές.

Το μέταλλο αυτό είναι βασικός παράγοντας στη λειτουργία νεύρων και μυών, στη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης, στην παραγωγή ενέργειας και στην παραγωγή πρωτεϊνών, οστού και γενετικού υλικού.

Το μαγνήσιο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία των γυναικών. Επαρκείς ποσότητες μαγνησίου είναι απαραίτητες για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου είναι τα ίδια σε άνδρες και γυναίκες.

Πρόωρα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2011, οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής, καταναλώνουν κατά μέσο όρο 234mg μαγνησίου καθημερινά κι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα έλλειμμα σε σύγκριση με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν πρόσληψη 310-320mg την ημέρα. Αλλά ακόμα και τα πρώιμα συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου που είναι η ναυτία, ο εμετός, η απώλεια όρεξης, η αδυναμία και η κόπωση, είναι ασυνήθιστα σε γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου.

Κι αυτό γιατί βραχυπρόθεσμα το σώμα αντισταθμίζει τη χαμηλή πρόσληψη μειώνοντας την απώλεια του μαγνησίου μέσω των νεφρών και αυξάνοντας την απορρόφησή του μέσω του εντέρου.

Η σοβαρή ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλείται συνήθως από καταστάσεις ή φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση μέσω του εντέρου και αυξάνουν την απώλεια του μαγνησίου μέσω των ούρων.

Συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας

Oι χαμηλές προμήθειες μαγνησίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Επειδή αυτό το μέταλλο είναι η βασική θρεπτική ουσία στη μυϊκή λειτουργία, η ανεπάρκειά του μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ή κράμπες. Μια σοβαρή ανεπάρκειά του μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά, προκαλώντας έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μπορεί να εμφανιστεί και πόνος στο στήθος εξαιτίας αυτού του ακανόνιστου καρδιακού παλμού ή των σπασμών των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν επιληπτικές κρίσεις ή αλλαγές προσωπικότητας, καθώς η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου θα μπορούσε να προκαλέσει υπερβολική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

Ανεπάρκεια μαγνησίου χωρίς συμπτώματα

Η μακροχρόνια ανεπαρκής πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να καταστρέψει σταδιακά τις αποθήκες μαγνησίου στο σώμα. Αλλά καθώς η πτώση των επιπέδων μαγνησίου είναι σταδιακή, τα τυπικά συμπτώματα ανεπάρκειας μπορεί να απουσιάζουν. Ακόμη και χωρίς συμπτώματα, όμως, η χρόνια χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για την υγεία. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο και μεταβολικό σύνδρομο. Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υπερβολικό σωματικό βάρος γύρω από τη  μέση, ανώμαλα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένα επίπεδα λίπους στο αίμα. Αυτές οι ανωμαλίες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ζητήστε ιατρικές συμβουλές

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας μαγνησίου μπορεί να κυμαίνονται από ανεπαίσθητα ή απόντα έως σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή. Παρότι οι τρέχουσες ανησυχίες για την υγεία θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό, τα συμπτώματα που απαιτούν άμεση προσοχή περιλαμβάνουν σοβαρούς μυϊκούς σπασμούς ή αδυναμία, επίμονη ναυτία ή εμετό, επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές προσωπικότητας ή ψευδαισθήσεις. Ακόμα, μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, όπως πόνος στο στήθος, ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ζάλη, λιποθυμία ή δύσπνοια. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες αν δεν θεραπευτούν. Γι’ αυτό συνιστάται η ιατρική επεξεργασία της κατάστασής σας για οποιαδήποτε υποψία ανεπάρκειας μαγνησίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει