Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι το μέταλλο που ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά κόκαλα. Είναι επίσης σημαντικό για τη σύσπαση των μυών, ενώ επιτρέπει την πήξη του αίματος.

Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης ασβεστίου, περιλαμβάνουν χλωμή επιδερμίδα, κόπωση και μυϊκούς πόνους και σπασμούς.

Γνωστή ως υπασβεστιαιμία, η ανεπάρκεια του ασβεστίου είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ποσότητας του συγκεκριμένου μετάλλου στο αίμα. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο δεν παίρνει αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή του, αν και μπορεί να οφείλεται επίσης σε κακή απορρόφηση ασβεστίου.

Τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου μπορεί συχνά να παρέχουν τη δυνατότητα για τη θεραπεία πριν η κατάσταση γίνει πολύ σοβαρή. Αν η κατάσταση επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτυχθεί χρόνια έλλειψη ασβεστίου. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά από πιο σοβαρά συμπτώματα και μπορεί να θέσει τα θεμέλια για άλλες ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση ή η ραχίτιδα.

Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μωρά γεννιούνται με έλλειψη ασβεστίου. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά, καθώς δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά τα οστά τους. Μερικές φορές βιώνουν δυσπεψία και διάρροια. Οι μητέρες που έχουν έλλειψη ασβεστίου μπορεί να έχουν δυσκολία να παρέχουν επαρκές μητρικό γάλα.

Στην προ-εφηβική και στην εφηβική ηλικία των κοριτσιών, η ανεπαρκής ποσότητα ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει τη θηλυκή τους ανάπτυξη. Μπορεί να εισέλθουν αργά στην εφηβεία. Είναι επίσης πιθανό να έχουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση και μπορεί να εμφανίσουν υπερβολική αιμορραγία με κράμπες.

Ορισμένα συμπτώματα της ανεπάρκειας του ασβεστίου περιλαμβάνουν το χλωμό δέρμα και την άτονη εμφάνιση. Ενα άτομο που πάσχει από την πάθηση μπορεί να κουράζεται εύκολα και μοιάζει να τεμπελιάζει. Μπορεί, επίσης, να ιδρώνει γύρω από τη γραμμή των μαλλιών του, ακόμα κι όταν κάνει κρύο.

Η ανεπάρκεια ασβεστίου επηρεάζει επίσης τα δόντια. Σε βρέφη, τα δόντια μπορεί να αναπτυχθούν αργά ή να είναι ελαττωματικά. Σε ηλικιωμένα άτομα, η φθορά των δοντιών μπορεί να ξεκινήσει και να γίνεται πιο προοδευτική.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου που μπορεί να ανακαλυφθούν μόνο από το γιατρό. Για παράδειγμα μπορεί με μια εξέταση ο γιατρός να ανακαλύψει ότι ένα άτομο πάσχει από αναιμία. Μπορεί επίσης να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα σε φαινομενικά ασύνδετα συμπτώματα.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που συχνά προκύπτει από ανεπάρκεια ασβεστίου, είναι πιο συχνή στις γυναίκες και συνήθως αναπτύσσεται μετά την εμμηνόπαυση. Οι Καυκάσιοι και οι γυναίκες από την Ασία πρέπει να φροντίζουν να καταπολεμήσουν την ανεπάρκεια ασβεστίου, καθώς είναι οι ομάδες που φαίνεται από έρευνες πως είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτή την πάθηση. Αυτή η ασθένεια, που καθιστά εύθραυστα τα οστά, δεν έχει συμπτώματα και συνήθως ανακαλύπτεται μόνο όταν ένα άτομο σπάσει ένα κόκαλο.

Τα συμπτώματα της έλλειψης ασβεστίου είναι καλύτερα να τα διαχειριστεί κανείς προληπτικά, δηλαδή προσπαθώντας να τα αποτρέψει, παρά αφού ξεκινήσει η συγκεκριμένη κατάσταση. Αλλοι άνθρωποι επιλέγουν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες μέσω διατροφής πλούσιας σε τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, ενώ κάποιοι άλλοι με συμπληρώματα διατροφής. Οι φυσικές πηγές περιλαμβάνουν το γάλα, το μπρόκολο, τα φασόλια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.