Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης συνένζυμου Q10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10) είναι ένα ένζυμο με δραστηριότητα βιταμίνης, που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων και δρα ως φορέας στην αλυσίδα «μεταφοράς ηλεκτρονίων».

Πρωταρχικός του ρόλος είναι να βοηθήσει τα μιτοχόνδρια να συλλέξουν την παραγωγή από την τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑTP) από τις τροφές που καταναλώνουμε. Περισσότερο από το 75% της ενέργειας του σώματος παράγεται με αυτό τον τρόπο. Η ΑΤΡ είναι άμεσο ενεργειακό «νόμισμα» για κάθε κύτταρο και όταν τα επίπεδα του συνένζυμου Q10 είναι χαμηλά, η παραγωγή της ΑΤΡ πέφτει και το ίδιο κάνουν και τα επίπεδα ενέργειας.

Σωματική και ψυχική κόπωση

Το CoQ10 είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή της ενέργειας στο σώμα. Μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει ακραία σωματική κόπωση. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα αυτού του ενζύμου μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι ακόμα κι όταν έχουν μόλις ξυπνήσει μετά από έναν χορταστικό ύπνο ή να εξαντληθούν μετά από μόλις λίγα λεπτά περπάτημα. Τα χαμηλά επίπεδα CoQ10 μπορεί επίσης να προκαλέσουν ψυχική κόπωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης και διαταραχές στη μνήμη. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν, επίσης, αλλαγή της διάθεσης, απώλεια ενθουσιασμού για οτιδήποτε και μειωμένη ικανότητα διαχείρισης του άγχους.

Χρόνιος πόνος

Η χαμηλή παραγωγή ΑΤΡ συνδέεται ακόμα με αυξημένο πόνο. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια CoQ10 βιώνουν συχνούς πονοκεφάλους, ημικρανίες, πόνο στο σαγόνι και στους μύες ή και αρθραλγίες. Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης ινομυαλγίας, μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διάχυτο πόνο και ακραία ευαισθησία στην αφή.

Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται επίσης με χαμηλά επίπεδα του CoQ10. Οι άνθρωποι με αυτή την ανεπάρκεια είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο και τους ιούς της γρίπης και συχνά υποφέρουν από χρόνιες μολύνσεις των ούλων. Χωρίς επαρκή ενέργεια, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή προστατευτικά αντισώματα και οι υπερασπιστές του σώματος, όπως τα Τ-κύτταρα και τα μακροφάγα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν σωστά τις λειτουργίες καταπολέμησης των μικροβίων.

Αυξημένoς κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Τα χαμηλά επίπεδα του CoQ10 προκαλούν φλεγμονή που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου 2009 του επιστημονικού περιοδικού «Pharmacology and Therapeutics». Μια ανεπάρκεια CoQ10 μειώνει επίσης την ενέργεια στα καρδιακά κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο της καρδιακής ανεπάρκειας.

Παχυσαρκία

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα του CoQ10 είναι 52% χαμηλότερα σε παχύσαρκα άτομα, οδηγώντας μερικούς ερευνητές να πιστεύουν ότι τα χαμηλά επίπεδα είναι ένας παράγοντας αύξησης του σωματικού βάρους και δυσκολίας απώλειας των περιττών κιλών.

Νευρολογικές διαταραχές

Τα χαμηλά επίπεδα του CoQ10 συνδέονται επίσης με έναν αριθμό νευρομυϊκών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας, της νόσου του Parkinson, της νόσου του Huntington και της αμυοτροφικής πλευρικής  σκλήρυνσης (ALS).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει