Ποια είναι τα συμπτώματα χαμηλού καλίου στις γυναίκες

Η υποκαλιαιμία είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα καλίου. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση διουρητικών, έχουν νεφρική νόσο ή κάποια διατροφική διαταραχή.

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου προκύπτουν όταν τα επίπεδα στο αίμα από αυτό το θρεπτικό συστατικό έχουν πέσει κάτω από 3,5 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L). Οι άνδρες και οι γυναίκες που αναπτύσσουν χαμηλά επίπεδα καλίου βιώνουν συνήθως τα ίδια συμπτώματα. Εάν, μάλιστα, δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία για την αποκατάσταση των επιπέδων του καλίου τους, υπάρχει κίνδυνος να αναπτύξουν επιπλοκές που είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή τους.

Δυσκοιλιότητα

Το σώμα χρησιμοποιεί το κάλιο για να ρυθμίσει πόσο ρευστό θα απορροφήσουν τα έντερα, καθώς περνούν απ’ αυτά τα φαγητά όταν χωνεύονται. Οταν τα επίπεδα του καλίου είναι χαμηλά τα έντερα θα απορροφήσουν πάρα πολύ υγρό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ανεπαρκή επίπεδα υγρών στον εντερικό σωλήνα που θα κάνουν δυσκολότερη για τις τροφές που βρίσκονται στη διαδικασία της πέψης τη διαδρομή τους μέσα από την πεπτική οδό. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σπάνιες ή δύσκολες κινήσεις του εντέρου, που παράγουν στερεά κόπρανα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να συμβάλλει στον πόνο στο στομάχι, σε κράμπες στην κοιλιά ή σε φούσκωμα.

Μυϊκή αδυναμία ή κόπωση

Το κάλιο εμπλέκεται, επίσης, στον έλεγχο της σύσπασης των μυών. Χωρίς επαρκή αποθέματα καλίου οι μύες μπορεί να μην λειτουργούν σωστά κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Ο ανεπαρκής έλεγχος των  μυών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας ή χαλαρότητας. Μπορεί, επίσης, να βιώσετε σποραδικά άβολες μυϊκές κράμπες, δυσφορία στο πόδι ή κόπωση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο, εάν τα συμπτώματα αυτά επιμένουν ή επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητά σας να κυκλοφορείτε και να κινείστε κανονικά.

Ανώμαλος καρδιακός ρυθμός

Η καρδιά σας είναι επίσης μυς και το κάλιο βοηθά στον έλεγχο του ρυθμού με τον οποίο χτυπάει η καρδιά σας. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου, μπορεί να εμφανιστεί ανώμαλος καρδιακός ρυθμός ως ένα σύμπτωμα αυτής της κατάστασης. Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού μπορεί να συμβούν πιο συχνά σε γυναίκες που έχουν έναν συνδυασμό χαμηλών επιπέδων καλίου και καρδιακής πάθησης. Ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν έχετε έντονο ή ξαφνικό πόνο στο στήθος, καθώς αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι καρδιακής προσβολής.

Πηγές καλίου

Για να μην έχετε χαμηλά επίπεδα καλίου μπορείτε να καταναλώσετε τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο. Καλές φυσικές πηγές καλίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα φασόλια, το κρέας, τα πουλερικά, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα μαύρα φασόλια, οι πατάτες, τα βερίκοκα, το αβοκάντο, οι μπανάνες, η  μαγιά μπύρας, το καστανό ρύζι, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, οι ξηροί καρποί, το σκόρδο, τα καρύδια, οι σταφίδες, το πίτουρο σιταριού, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Βότανα όπως ο λυκίσκος, η τσουκνίδα, το κόκκινο τριφύλλι και το φασκόμηλο, περιέχουν επίσης το συγκεκριμένο μέταλλο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει