Ποια είναι τα συμπτώματα κύστης στο ήπαρ

Η εμφάνιση κύστεως στο ήπαρ είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού, από τους οποίους μάλιστα ένα ποσοστό 95% δεν αναπτύσσει καθόλου συμπτώματα.

Μια κύστη στο ήπαρ είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό που αναπτύσσεται κατά μήκος του ήπατος, που είναι το μεγαλύτερο όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Το κατά πόσον ένα άτομο αναπτύσσει συμπτώματα κύστης του ήπατος, συνήθως εξαρτάται από το μέγεθος της κύστης. Οι μεγάλες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ οι μικρότερες κύστεις ήπατος συνήθως δεν το κάνουν. Οι άνθρωποι που θα αναπτύξουν συμπτώματα μιας κύστης στο ήπαρ θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και φροντίδα.

Κοιλιακό άλγος

Οσοι εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να αναπτύξουν έναν ήπιο έως σοβαρό κοιλιακό πόνο που οφείλεται στην κύστη του ήπατος. Η αίσθηση του πόνου εντοπίζεται συνήθως στο άνω δεξί τμήμα της κοιλιάς, σημείο που αντιστοιχεί στη θέση του ήπατος στο ανθρώπινο σώμα. Αν η κύστη συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, η αίσθηση του κοιλιακού άλγους μπορεί με τη σειρά της να αυξηθεί προοδευτικά. Οι άνθρωποι που βιώνουν ξαφνικό ή σοβαρό κοιλιακό πόνο θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό και αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας ή ρήξη κύστης.

Φούσκωμα ή αίσθηση πληρότητας

Η διόγκωση της κοιλιάς που προκαλείται από μια κύστη ήπατος μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κοιλιακής πληρότητας ή φουσκώματος σε άτομα με αυτή την κατάσταση. Οι πληγέντες μπορεί να παρατηρήσουν ότι η κοιλιακή περιοχή φαίνεται να διαστέλλεται ασυνήθιστα, να είναι διευρυμένη και στρογγυλεμένη και μπορεί να είναι μαλακή στην αφή. Επιπλέον, η αίσθηση της πληρότητας μπορεί να συμβάλλει στην προσωρινή μείωση της όρεξης σε ορισμένους ασθενείς.

Πόνος στον ώμο

Αν μια κύστη ήπατος συνεχίζει να διογκώνεται μπορεί να υποστεί ρήξη και να αρχίσει να αιμορραγεί. Μια κύστη ήπατος που αιμορραγεί στην κοιλιακή κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο στον ώμο και την κοιλιά. Η αιμορραγία συνήθως υποχωρεί χωρίς πρόσθετη ιατρική παρέμβαση και το αίσθημα πόνου μειώνεται προοδευτικά λίγες ημέρες μετά από μια ρήξη κύστη ήπατος. Σοβαρός πόνος στην κοιλιά και τον ώμο μπορεί επίσης να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας ή ρήξη κύστης ωοθήκης και τα άτομα που επηρεάζει θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα για να εξασφαλίσουν την λήψη της κατάλληλης θεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει