Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας στις γυναίκες

Η αναιμία εμφανίζεται όταν υπάρχει πρόβλημα με τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γυναίκες με αναιμία μπορεί να στερούνται επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ή να έχουν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης αιμοσφαιρίνης.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Περίπου το 9% των γυναικών ηλικίας 20-49 ετών έχουν σιδηροπενική αναιμία που είναι η πιο συνηθισμένη μορφή της συγκεκριμένης διαταραχής. Πολλές συνθήκες υγείας προκαλούν αναιμία, που οδηγεί σε μια ποικιλία συμπτωμάτων στις γυναίκες.

Μειωμένη ενέργεια και δύναμη

Πολλές γυναίκες με αναιμία βιώνουν κόπωση και αδυναμία, επειδή το σώμα δεν είναι σε θέση να πάρει την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αναιμία κάνει επίσης την καρδιά να εργάζεται πιο σκληρά, για να αντλεί το αίμα στο σώμα, γεγονός που συμβάλλει στο αίσθημα κόπωσης. Επειδή η αναιμία αναπτύσσεται σταδιακά, η γυναίκα που έχει αναιμία δεν μπορεί να παρατηρήσει αυτά τα συμπτώματα και πολλές φορές τα καταλογίζει σε άλλες αιτίες.

Αλλαγές στη γενική ευημερία

Η ζαλάδα μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μια γυναίκα που έχει αναιμία, ειδικά αν αυτή οφείλεται σε απώλεια αίματος ή αν το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι εξαιρετικά χαμηλό. Οι γυναίκες με αναιμία μπορεί να αισθάνονται δυσκολία στην αναπνοή, στο ανέβασμα της σκάλας ή στην άσκηση άλλων φυσικών δραστηριοτήτων. Οι συχνοί πονοκέφαλοι, η ταχυκαρδία, ο ακανόνιστος ρυθμός της καρδιάς μπορεί επίσης να εμφανιστούν. Μια γυναίκα με αναιμία είναι συνήθως περισσότερο ευερέθιστη και διανοητικά πιο αργή απ’ ό,τι συνήθιζε στο παρελθόν.

Αλλαγές στο σώμα

Η μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η αυξημένη προσπάθεια της καρδιάς για να αντισταθμίσει την απώλειά τους μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται ασυνήθιστα κρύα τα χέρια και τα πόδια της. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσει έλλειψη της αίσθησης και μούδιασμα σ’ αυτές τις περιοχές. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να πέσει λίγο πιο κάτω από το κανονικό, το δέρμα να γίνει χλωμό και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό και στο εσωτερικό των βλεφάρων.

Σοβαρή αναιμία

Οι γυναίκες που εμφανίζουν ξαφνική, σοβαρή αναιμία, που οφείλεται σε απώλεια αίματος, συνήθως έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορεί να αναπτύξουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και σύγχυση σκέψης. Ακόμα και η λιποθυμία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω χαμηλής πίεσης του αίματος. Αν μια γυναίκα βιώνει αυτούς τους τύπους των σοβαρών συμπτωμάτων, θα πρέπει να καλέσει άμεσα το γιατρό της.

Η αντιμετώπιση της αναιμίας

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πλέον συχνή αιτία της αναιμίας των γυναικών σε ηλικία τεκνοποίησης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες, όπως αιμορραγικό έλκος, δρεπανοκυτταρική αναιμία και ελκώδης κολίτιδα. Η αναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί από σημαντική απώλεια αίματος. Ο τρόπος αντιμετώπισης της αναιμίας εξαρτάται από την αιτία που την έχει προκαλέσει. Οι γυναίκες με σοβαρή αναιμία μπορεί να χρειαστούν μετάγγιση αίματος. Χωρίς θεραπεία η αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα και βλάβη των οργάνων γι’ αυτό είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό αν έχετε υποψία ότι πάσχετε από αναιμία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει