Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Tα συμπτώματα της έλλειψης της βιταμίνης Β12 είναι σχετικά αόριστα και αντιφατικά στην καλύτερη περίπτωση. Ο λόγος είναι πως συχνά τα ίδια συμπτώματα απαντώνται και σε μια σειρά από μικρές ή μεγάλες ασθένειες.

Ετσι, ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτεί κάποιος ότι έχει ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι να επισκεφτεί ένα γιατρό και να κάνει μια εξέταση αίματος.

Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν αδυναμία, αϋπνία, μια πληγή στη γλώσσα, χλωμό δέρμα και λευκές κηλίδες στο δέρμα. Τα συμπτώματα μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνουν αιμορραγία των ούλων, κατάθλιψη, ημικρανίες, απώλεια μνήμης, ακράτεια, πληγές στο στόμα και απώλεια όρεξης. Αυτοί είναι μερικοί μόνο πιθανοί δείκτες και προφανώς θα μπορούσαν εξίσου καλά να είναι σημάδια μιας σειράς από άλλες μικρές και μεγάλες ασθένειες.

Αντί για έλλειψη Β12, θα μπορούσε κάποιος να είχε προσβληθεί από ουλίτιδα, πονοκεφάλους, πληγές ελκών ή η απώλεια μνήμης θα μπορούσε να είναι η γνωστική εξασθένηση που πολλές φορές συνοδεύει τη διαδικασία της γήρανσης.

Ωστόσο, η Β12 είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και εκείνοι που υποψιάζονται ότι έχουν τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β12 θα ήταν καλό να λάβουν σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες τους. Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα διάφορα όργανα του σώματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν τη Β12 μέσω κατανάλωσης κατάλληλων ποσοτήτων κρέατος, γάλακτος, αυγών και τυριού. Μερικές φορές, όμως, οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά τα τρόφιμα ή το σώμα τους σταματά απλά τη διαδικασία της απορρόφησης της Β12.

Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12 είναι οι vegan ή οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν τρόφιμα που προέρχονται από ζώα. Ωστόσο, απρόβλεπτη εξέλιξη μιας χειρουργικής επέμβασης, παράσιτα, βακτήρια, νόσος του Crohn, ή κακοήθης αναιμία είναι συνθήκες που θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν την απόκτηση της βιταμίνης Β12.

Εάν κάποιος έχει μια ποικιλία από τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης Β12 και αν αυτά κρατήσουν για υπερβολικό χρονικό διάστημα ή αρχίσουν να επιδεινώνονται, τότε η πιο σοφή πορεία δράσης είναι να προγραμματίσει μια εξέταση αίματος με ειδικευμένο γιατρό. Το τεστ θα μετρήσει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο δείγμα αίματος. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να προσδιοριστεί αν κάποιος έχει ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12.

Ευτυχώς η θεραπεία είναι συνήθως απλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις το άτομο που στερείται επαρκή επίπεδα Β12 κάνει μια σειρά από ενέσεις, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από την σοβαρότητα της ανεπάρκειας. Σε άλλες περιπτώσεις παίρνει απλώς δισκία Β12.

Διαβάστε επίσης:

B12-κοβαλαμίνη: Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει