Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων και είναι σημαντική λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της, που σταματούν την παραγωγή βλαβερών ενώσεων στο σώμα.

Τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε, είναι ως επί το πλείστον νευρολογικής φύσης, καθώς επηρεάζουν την μετάδοση σημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Είναι επίσης δυνατόν τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε να περιλαμβάνουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να φτάσει κανείς σε μια κατάσταση ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε, καθώς είναι ευρέως διαθέσιμη σε πολλές διαφορετικές τροφές. Τα άτομα, ωστόσο, που έχουν πρόβλημα στην πέψη των λιπαρών μπορεί να αναπτύξουν ανεπάρκεια γιατί η βιταμίνη Ε διαλύεται στα λίπη και απορροφάται μέσω της κατάποσης των λιπαρών ουσιών.

Τα κύρια συμπτώματά της είναι νευρολογικής φύσης και περιλαμβάνουν μια ποικιλία από νευρομυϊκά ζητήματα που τείνουν να παρουσιάζονται ως μειωμένη μυϊκή δύναμη και μειωμένος συντονισμός. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη αταξίας, που σημαίνει ότι υπάρχει διαταραχή του μυϊκού συντονισμού σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό συμβαίνει όταν η ανεπάρκεια επηρεάζει μέρη του νευρικού συστήματος, που είναι απαραίτητα για το μυϊκό συντονισμό. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μυϊκής δύναμης που είναι επίσης νευρολογικής προέλευσης. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο στην παρουσίαση αυτών των συμπτωμάτων και μπορούν να επηρεάσουν ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικές ομάδες μυών.

Η έλλειψη των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της βιταμίνης Ε μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε βλάβη στα ερυθρά κύτταρα του αίματος, οδηγώντας σε αναιμία. Η αναιμία χαρακτηρίζεται από μια μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων που διατίθενται στο σώμα. Τα συμπτώματα της αναιμίας που μπορεί επίσης να είναι και τα ίδια συμπτώματα με αυτά της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε, περιλαμβάνουν γενικά ένα αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης σε συνδυασμό με δύσπνοια, ζάλη και δυσκολία στη συγκέντρωση. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο εμφανή κατά τη διάρκεια των περιόδων της σωματικής άσκησης, καθώς ο μειωμένος αριθμός των κυττάρων του αίματος δεν είναι επαρκής για να πάρει ο οργανισμός το οξυγόνο που είναι απαραίτητο σε όλο το σώμα.

Αλλα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε είναι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και τα προβλήματα αναπαραγωγής, όπως η υπογονιμότητα. Μπορεί, επίσης, να δημιουργηθεί σε κάποιες περιπτώσεις καταρράκτης.

Ακόμα, είναι δυνατό να εμφανιστούν κηλίδες στο δέρμα, καθώς η βιταμίνη Ε είναι αυτή που βοηθά την επιδερμίδα να δείχνει πιο φωτεινή, επομένως η έλλειψή της φέρνει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να συνδεθούν τα συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Ε με την ίδια γιατί συχνά αυτά τα συμπτώματα συνδέονται και με άλλες διαταραχές. Μυϊκή αδυναμία, έλλειψη μυϊκού συντονισμού και αναιμία είναι συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών.

Μόνο η συνειδητοποίηση κάποιων ανθρώπων ότι παρουσιάζουν αδυναμία να απορροφήσουν το λίπος θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να διαγνωστεί ότι όντως το πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει