Ποια είναι τα συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου

Αν και η χρόνια νεφρική νόσος δεν μπορεί να προκαλέσει αναγνωρίσιμα σημάδια σε πρώτη φάση, υπάρχουν πολλά δυσάρεστα συμπτώματά της που αναπτύσσονται συνήθως όταν επιδεινώνεται η κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι θα παρατηρήσουν αλλαγές στην ούρησή τους και μπορεί να έχουν κατακράτηση υγρών ή οίδημα που προκαλεί πρήξιμο στους ιστούς. Η κούραση είναι συχνή, ενώ οι ασθενείς έχουν συχνά προβλήματα και στον ύπνο. Μερικοί άνθρωποι χάνουν την όρεξή τους, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν την τάση να αισθάνονται ναυτία. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, ή  μελανιασμένο δέρμα, πονοκέφαλο και δυσκολία να σκεφτεί κανείς καθαρά.

Ενα από τα πιο συχνά συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου που επηρεάζει πολλούς ασθενείς είναι η αλλαγή στον τρόπο ούρησης. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να ουρούν συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα, ενώ άλλοι μπορεί να πηγαίνουν λιγότερο συχνά απ’ ό,τι συνήθιζαν. Τα ούρα μπορεί να είναι ανοιχτά ή πιο σκούρα από το κανονικό και μερικές φορές υπάρχει αίμα σ’ αυτά. Μπορεί, επίσης, να υπάρχουν αισθήματα δυσφορίας ή πίεσης κατά την ούρηση.

swelling
Το πρήξιμο στο πόδι και τον αστράγαλο είναι πρώιμο σύμπτωμα της χρόνιας νεφρικής νόσου

Ενα άλλο από τα κοινά συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι το οίδημα. Καθώς οι νεφροί καθίστανται λιγότερο ικανοί να απομακρύνουν την περίσσεια υγρού από το σώμα, το υγρό αρχίζει να συσσωρεύεται στους ιστούς του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση σε πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, του προσώπου και των ποδιών. Μερικοί άνθρωποι μπορεί, επίσης, να αισθάνονται δυσκολία στην αναπνοή, εάν αρχίσει να συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονές τους.

Πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για κούραση ως αποτέλεσμα των χρόνιων συμπτωμάτων νεφρικής ανεπάρκειας. Συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια για τις καθημερινές εργασίες. Μπορεί, επίσης, να αισθάνονται έντονη υπνηλία, αν και σε ορισμένους ασθενείς το πρόβλημα επιδεινώνεται επειδή θεωρούν ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται και έτσι τούς παίρνει στη συνέχεια αρκετό χρόνο για να ξανακοιμηθούν.

Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην διατροφή του ατόμου. Δεν είναι ασυνήθιστο για ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να χάσουν την όρεξή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Μερικοί παρατηρούν ότι τα τρόφιμα έχουν διαφορετική γεύση ή έχουν οι ίδιοι μια συνεχή άσχημη γεύση στο στόμα τους. Πολλοί ασθενείς, επίσης, έχουν την τάση να αισθάνονται ναυτία ή ακόμα και να κάνουν εμετό.

Υπάρχουν διάφορα άλλα συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας που μπορούν, επίσης, να έχουν οι ασθενείς. Οι πονοκέφαλοι είναι συχνά ένα πρόβλημα για τα άτομα με την ασθένεια. Πολλοί, επίσης, έχουν αναιμία που μπορεί να τούς κάνει να αισθάνονται ζάλη ή να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση, καθώς πηγαίνει λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό τους. Επίσης, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι κρυώνουν και να έχουν ωχρή όψη. Αυτοί οι ασθενείς συχνά αισθάνονται και φαγούρα και μπορεί να παρουσιαστούν εξανθήματα στο δέρμα τους. Κάποιοι μπορεί, επίσης, να έχουν πόνο στη μία πλευρά του σώματος ή χαμηλά στην πλάτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει