Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους στα βρέφη

Τα βρέφη μπορούν να βιώσουν το άγχος σε ορισμένες καταστάσεις. Μία απ’ αυτές είναι ο αποχωρισμός από τους γονείς τους ή η παρουσία γύρω τους ανθρώπων που δεν τους γνωρίζουν πολύ καλά.

Αυτό το άγχος εκδηλώνεται με δυνατούς θορύβους ή απότομες κινήσεις. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα ως μέρος της συμπεριφοράς των βρεφών, εκτός αν οι γονείς γνωρίζουν τι πρέπει να αναζητήσουν.

Προσκόλληση

Ενα βρέφος που είναι γαντζωμένο πάνω στο πόδι του γονιού του βιώνει ένα έντονο άγχος για μια κατάσταση. Για παράδειγμα τα παιδιά μπορεί να βιώσουν άγχος όταν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Αυτός ο φόβος μπορεί να κάνει το βρέφος να κολλήσει στην αγκαλιά της μητέρας του για ασφάλεια. Τα βρέφη μπορεί να μην θέλουν να τα αγγίξει κανείς άλλος εκτός από τους γονείς τους. Μπορεί να κρύψουν το πρόσωπό τους στο στήθος της μητέρας τους ή να κρυφτούν πίσω από τα πόδια της, ενώ τα κρατάνε σφιχτά.

Οι γονείς που βλέπουν ένα παιδί να συμπεριφέρεται έτσι θα πρέπει να προσπαθήσουν να το διαβεβαιώσουν ότι όλα είναι εντάξει. Συνήθως ένα καλόπιασμα και μια μητρική αγκαλιά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Κλάμα

Το κλάμα είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα βρέφος βιώνει κάποια ανησυχία ή άγχος. Το βρέφος μπορεί να γίνει ακόμα και υστερικό και να κλαίει μέχρι του σημείου που να έχει πρόβλημα με την αναπνοή του. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να καθησυχάσουν το βρέφος ότι είναι ασφαλές και πως δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Εάν πρόκειται ο γονιός να φύγει και το βρέφος βιώνει το άγχος του αποχωρισμού η συμπεριφορά του βρέφους θα δείξει αν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Ενα μωρό που απλά βιώνει το άγχος του αποχωρισμού, λίγο μετά την αποχώρηση του γονιού του θα ηρεμήσει. Εάν δεν ηρεμήσει, τότε οι γονείς θα πρέπει να το πάνε στο γιατρό για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ιατρικός λόγος που το μωρό είναι τόσο αναστατωμένο και κλαίει τόσο πολύ.

Υπνος

Τα βρέφη βιώνουν άγχος πολλές φορές εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τον ύπνο τους. Τα βρέφη μπορεί να μη θέλουν να πάνε για ύπνο το βράδυ ή μπορεί να ξυπνήσουν αρκετές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Μπορεί, επίσης, να θέλουν να κοιμηθούν με τους γονείς τους και να κλαίνε αν αυτό δεν συμβαίνει. Τα προβλήματα ύπνου του μωρού μπορούν να διαταράξουν σε μεγάλο βαθμό τον ύπνο και των γονιών του.

Το βρέφος χρειάζεται ένα χρονοδιάγραμμα και εναπόκειται στους γονείς να το δημιουργήσουν και να φροντίσουν να τηρηθεί. Καθησυχάστε το παιδί ότι είναι ασφαλές γιατί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Κουνήστε το μωρό πριν από τον ύπνο ή διαβάστε του μια ιστορία, γιατί αυτές είναι δραστηριότητες που μπορούν να το κατευνάσουν και να το κάνουν να αισθανθεί πιο ασφαλές και να έχει λιγότερο άγχος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει