Ποια είναι τα συμπτώματα του διαβήτη κύησης

Τα σημάδια του διαβήτη κύησης μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, ωστόσο ορισμένα κοινά προειδοποιητικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη δίψα ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση.

Αυτά είναι επίσης συμπτώματα και του διαβήτη γενικότερα. Άλλα συμπτώματα του διαβήτη κύησης μπορεί να είναι ανεξήγητες λοιμώξεις ή έντονη φαγούρα.

Ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη κύησης κατά το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Συνήθως, αυτή η κατάσταση υποχωρεί και εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

Ένα άλλο σημάδι του διαβήτη κύησης, επίσης, μπορεί να είναι ένα συναίσθημα έντονης κούρασης ή έλλειψης ενέργειας.

Όταν ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται, ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την όρασή τους που δεν τα είχαν πριν. Η θολή όραση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο και αυτά τα προβλήματα υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Μια αλλαγή στις συνήθειες του φαγητού μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι του διαβήτη της κύησης. Η έγκυος μπορεί να αισθάνεται υπερβολική πείνα και να καταναλώνει πολύ περισσότερες θερμίδες. Τα προβλήματα με το βάρος μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι του διαβήτη κύησης, ειδικά αν η γυναίκα πάρει πολύ περισσότερο βάρος από το κανονικό που δεν δικαιολογείται ούτε από την εγκυμοσύνη της. Αντίστοιχα και η απώλεια βάρους με ταχύ ρυθμό, μπορεί να αποτελεί επίσης ένα σημάδι του διαβήτη κύησης.

Ένα άλλο σύμπτωμα που δεν είναι τόσο συχνό είναι το μούδιασμα των άκρων. Ένα μούδιασμα ή αίσθημα καψίματος στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών, μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επίσης και άλλες επιπλοκές, γι’ αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί με το γιατρό.

Οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή του ουροποιητικού συστήματος θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν σημάδια του διαβήτη κύησης. Η αυτοδιάγνωση στις περιπτώσεις αυτές δεν συνιστάται, γι’ αυτό η έγκυος θα πρέπει να ζητήσει τις συμβουλές του γιατρού, για την προστασία της ίδιας αλλά και του αγέννητου παιδιού της. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια σειρά αντιβιοτικών για την περίπτωση της λοίμωξης.

Μερικές γυναίκες υποφέρουν επίσης από δυσφορία του στομάχου, όταν έχουν αναπτύξει διαβήτη κύησης. Συμπτώματα όπως ναυτία ή εμετός μπορεί να μην σχετίζονται πάντα με την πρωινή αδιαθεσία. Οι στομαχικές διαταραχές και η δυσπεψία μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη κύησης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως πολύ συχνά ο διαβήτης κύησης παράγει λίγα συμπτώματα. Παρά το γεγονός ότι κανένα από τα προαναφερόμενα συμπτώματα δεν είναι υποχρεωτικά αιτία ανησυχίας, ο μόνος σίγουρος τρόπος να ανιχνεύσετε αν έχετε διαβήτη κύησης είναι να ζητήσετε από το γιατρό να σας γράψει εξετάσεις. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός θα σας συστήσει αλλαγή της διατροφής σας, για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Η μέτριας έντασης άσκηση μπορεί επίσης να σας ωφελήσει, αλλά και αυτή θα πρέπει να γίνεται υπό τη σύσταση και τη φροντίδα του γιατρού. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις όταν η δίαιτα και η άσκηση δεν είναι αποτελεσματικές, μπορεί να συνταγογραφηθεί ινσουλίνη σε μια βραχυπρόθεσμη βάση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει