Ποια είναι τα φαγητά που επηρεάζουν την ακμή

acne-foods

Υπάρχει κάποια διάσταση απόψεων για το αν η διατροφή έχει ή όχι κάποια επίδραση στην ακμή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν τον τύπο του δέρματός σας και αν και κατά πόσο είστε επιρρεπείς στις εξάρσεις της.

Κι ενώ γνωρίζουμε ότι τρώγοντας απλά ένα κομμάτι πίτσα δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να βγάλουμε μπιμπίκια, υπάρχουν ωστόσο κάποιες τροφές που μπορεί να παίξουν ρόλο στις εξάρσεις της ακμής.

Dairy

Γαλακτοκομικά

Ολοένα και αυξάνονται όσοι υποστηρίζουν πως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να χειροτερέψουν την ακμή εάν τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες. Ενα από τα πράγματα που προκαλούν την ακμή είναι οι ορμόνες και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι φορτωμένα από ορμόνες, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλο το γάλα προέρχεται από αγελάδες που παίρνουν ορμόνες για να παράγουν περισσότερο γάλα.

refines

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν οποιουσδήποτε υδατάνθρακες αφομοιώνονται γρήγορα, όπως εκείνοι που υπάρχουν στα μπισκότα, τις καραμέλες και το λευκό ψωμί. Τα προϊόντα αυτά πιστεύεται ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την ακμή, λόγω του ότι ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα, που προκαλεί διακυμάνσεις των ορμονών.

caffeine

Η καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής επειδή καλεί τα επινεφρίδια να απελευθερώσουν ορμόνες του στρες, που κάνουν κακό στο δέρμα. Εμποδίζει επίσης τον οργανισμό να ξεκουραστεί στον ύπνο, στην διάρκεια του οποίου το σώμα επισκευάζει τους τραυματισμένους ιστούς. Εάν έχετε τάση για ακμή χρειάζεστε πολύ τον ύπνο, ώστε η κατάστασή σας να μην επιδεινωθεί.

chocolate

Σοκολάτα

Η σοκολάτα θεωρείται συχνά μία από τις κυριότερες αιτίες της ακμής και υπάρχει κάποια αλήθεια σ’ αυτό. Η σοκολάτα περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα σάκχαρα και καφεΐνη – ένα τρίπτυχο παραγόντων που επιβαρύνουν την ακμή. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να φάει κάποιος λίγη σοκολάτα, αλλά δεν θα πρέπει να του γίνει συνήθεια.

burger-onionrings

Λιπαρά τρόφιμα

Τα λιπαρά φαγητά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να βλάψουν όσους είναι επιρρεπείς στην ακμή, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή τρώνε πάρα πολύ λίπος και το λίπος μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις του σακχάρου στο αίμα, που δημιουργεί όπως αναφέραμε και παραπάνω διακυμάνσεις στις ορμόνες, επομένως μπορεί να επηρεάσει την ακμή. Δεύτερον, το πάρα πολύ λίπος στην κυκλοφορία του αίματος επιβραδύνει τη μεταφορά του οξυγόνου και άλλων θρεπτικών συστατικών σε μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, που χρειάζονται αυτές τις θρεπτικές ουσίες για να παραμείνουν υγιή.

- fries

Τηγανητές πατάτες

Εκτός του ότι είναι φαγητό με πολλά λιπαρά, περιέχουν και πολύ άμυλο και είναι γεμάτες με επεξεργασμένους υδατάνθρακες που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ακμής.

shellfish-platter

 Οστρακοειδή

Το ιώδιο είναι γνωστό ότι επιδεινώνει την ακμή και μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις. Θαλασσινά όπως αστακός, καβούρια, γαρίδες, καραβίδες, όστρακα, ακόμα και τα fish sticks είναι πλούσια σε ιώδιο και ως εκ τούτου απαγορευτικά για όσους είναι επιρρεπείς στην ακμή.

Spinach_leaves

Σπανάκι

Είναι γενικά δύσκολο να βρει κανείς «ψεγάδι» στο σπανάκι που θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές τροφές, όμως δυστυχώς είναι και πλούσιο σε ιώδιο. Ετσι, αν είστε επιρρεπείς σε ξεσπάσματα ακμής, καλό είναι να παρακολουθείτε και να προσλαμβάνετε με μέτρο αυτό την πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σούπερ τροφή.

spicy

Πικάντικα τρόφιμα

Τα πικάντικα τρόφιμα δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν έξαρση αν δεν είχατε ήδη, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν μία ήδη υπάρχουσα πολύ χειρότερη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο δέρμα, παράγοντες που αμφότεροι επιδεινώνουν την ακμή.

meat

Κρέας

Μεγάλο μέρος του κρέατος που τρώμε σήμερα προέρχεται από ζώα που έχουν πάρει αντιβιοτικά και ορμόνες. Οταν προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες απ’ αυτά μπορεί να επιδεινώσετε μια κατάσταση όπως η ακμή. Επίσης, η κατανάλωση κρέατος αυξάνει το pH του σώματος πάνω από το ιδανικό επίπεδο, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένη φλεμονή.

Bacon-

Μπέικον

Το μπέικον μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι το πιο νόστιμο φαγητό, αλλά στην περίπτωση της ακμής είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί. Γι’ αυτό καλό θα είναι να το αποφύγετε.

energy-drink-3

Σόδα και ενεργειακά ποτά

Οπως αναφέραμε και παραπάνω η καφεΐνη απελευθερώνει τις ορμόνες του στρες στον οργανισμό, κάτι που κάνει κακό στο δέρμα. Οταν η κατανάλωσή της (ή η υπερκατανάλωσή της) έρχεται με τη μορφή ζάχαρης σε συσκευασμένα ποτά όπως τα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά, μην εκπλαγείτε αν δείτε την ακμή σας να βρίσκεται σε έξαρση.

alcohol

Αλκοόλ

Οταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα σας αφυδατώνεται. Οταν η υγρασία αποστραγγιστεί, κατά τη διάρκεια της αφυδάτωσης, από το δέρμα,αυτό μπορεί να γίνει πιο επιρρεπές στις εξάρσεις της ακμής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει