Ποιες είναι οι αιτίες υγρού στους πνεύμονες

Το σώμα αποτελείται από περισσότερο από 60% νερό και οι πνεύμονες από την πλευρά τους αποτελούνται από περίπου 90% νερού.

Το υγρό στους πνεύμονες, μια κατάσταση που ονομάζεται πνευμονικό οίδημα, αναφέρεται στην παρουσία υπερβολικής ποσότητας νερού σε μία περιοχή όπου δεν ανήκει: Στα ευαίσθητα, μικροσκοπικά κενά αέρος, όπου γίνεται η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στη ροή του αίματος.

Το πνευμονικό οίδημα έχει παρομοιαστεί ως μία συνθήκη που μοιάζει κανείς να πνίγεται στο ίδιο το νερό που περιέχει το σώμα του. Είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση και χρειάζεται γρήγορη θεραπεία.

Αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια

Ο άνθρωπος έχει δύο καρδιές, μία αριστερή και μία δεξιά, που ζουν δίπλα-δίπλα μέσα στο ίδιο όργανο, αντλώντας αίμα που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό. Η δεξιά καρδιά, ο δεξιός κόλπος και κοιλία δέχονται το αίμα από το σώμα. Το οξυγόνο του έχει χρησιμοποιηθεί και είναι γεμάτο από διοξείδιο του άνθρακα. Η δεξιά καρδιά το αντλεί στους πνεύμονες, για να ανανεώσει την ισορροπία των αερίων. Η αριστερή καρδιά, ο αριστερός κόλπος και κοιλία δέχεται το εμπλουτισμένο αίμα από τους πνεύμονες και το αντλεί πίσω στο σώμα. Αν η αριστερή καρδιά είναι αδύναμη (οι περισσότερες καρδιακές προσβολές συμβαίνουν εκεί) το αίμα επιστρέφει στους πνεύμονες. Η πίεση ωθεί το νερό από το αίμα στα κενά αέρα. Αυτό το πνευμονικό οίδημα μπορεί να πνίξει τον άνθρωπο εσωτερικά.

Περίσσεια νερού

Οπως ακριβώς συμβαίνει όταν υπάρχει πάρα πολύς αέρας στα ελαστικά, το πάρα πολύ νερό στο αίμα συσσωρεύει πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Σε ένα ορισμένο σημείο, ειδικά αν η καρδιά είναι αδύναμη, το επιπλέον νερό περνά από το αίμα στους χώρους αέρα των πνευμόνων, που ονομάζονται πνευμονικές κυψελίδες. Το επιπλέον νερό μπλοκάρει τον αέρα από τις λεπτές μεμβράνες, εμποδίζοντας την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, σκληραίνει τους πνεύμονες και καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Νεφρική ανεπάρκεια

Τα νεφρά, περισσότερο από ένα σύστημα εξάλειψης των αποβλήτων, λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης του σώματος. Τα νεφρά φιλτράρουν 20 έως 30 λίτρα νερού την ημέρα από το αίμα και το απορροφούν ξανά όλο εκτός από το ένα τέταρτο (τα ούρα περιέχουν συμπυκνωμένα απόβλητα). Το νερό που έρχεται θα πρέπει να είναι ίσο με το νερό που φεύγει στο τέλος της ημέρας. Οταν, όμως, κάποιος πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, δεν υπάρχει καμία θέση για να διοχετευτεί το επιπλέον νερό. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει και μπορεί να σχηματιστεί νερό στους πνεύμονες -πνευμονικό οίδημα.

Περίσσεια αλατιού

Η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα ρυθμίζεται προσεκτικά από μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης μεταξύ καρδιάς, νεφρών, πίεσης του αίματος και μιας σειράς από αδένες. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αναγκάζει το σώμα να διατηρήσει το νερό που αραιώνει στο πολύ αλμυρό αίμα. Αυτό ενισχύει την πίεση του αίματος και μπορεί να δημιουργήσει νερό στους πνεύμονες που οδηγεί σε πνευμονικό οίδημα.

Αν δεν περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα που ονομάζονται διουρητικά και βοηθούν τα νεφρά να ανακουφιστούν από το επιπλέον αλάτι, το νερό και την πίεση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει