Ποιες είναι οι αιτίες της συχνής ούρησης στους άνδρες

Η συχνή ούρηση στους άνδρες μπορεί να είναι μια ενοχλητική κατάσταση που διαταράσσει τον ύπνο και μπορεί να προκαλέσει γενικότερη ανησυχία. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για την συχνή ούρηση στους άνδρες.

Ανάμεσά τους η μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη, η υπερτροφία του προστάτη, ή ασθένειες που αυξάνουν την παραγωγή ούρων, όπως ο διαβήτης και ορισμένες μορφές νεφρικής ανεπάρκειας. Η συχνή ούρηση στους άνδρες θα πρέπει πάντα να αξιολογείται από το γιατρό.

Διόγκωση του προστάτη

Ο αδένας του προστάτη παράγει σπέρμα. Εχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού και περιβάλλει την ουρήθρα στη βάση της κύστης. Ορισμένες διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του προστάτη, κάνοντάς τον να πιέζει την ουρήθρα και να μπλοκάρει την αποστράγγιση των ούρων από την κύστη.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή ακόμα και ο καρκίνος του προστάτη μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση του αδένα του προστάτη. Μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη και της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι κοινά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα, αδύναμη ροή ούρων ή ανικανότητα ούρησης. Πρόσθετα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, τους μηρούς ή τους γοφούς.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τα νεφρά. Η μόλυνση μπορεί να προκύψει όταν τα βακτήρια εισέρχονται και ταξιδεύουν προς τα πάνω. Οι διαταραχές που προκαλούν ατελή εκκένωση της ουροδόχου κύστης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο, είναι να μην έχει υποβληθεί ένας άνδρας σε περιτομή, η διόγκωση του προστάτη, το πρωκτικό σεξ και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση, θολά, αιματηρά ή δυσώδη ούρα και πυρετό. Η θεραπεία με αντιβιοτικά αποτρέπει σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν αν τα βακτήρια εξαπλωθούν στα νεφρά ή το αίμα.

Προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και οίδημα. Μπορεί να προκληθεί από μια βακτηριακή λοίμωξη. Οξείες λοιμώξεις του προστάτη εξελίσσονται γρήγορα και παράγουν πιο έντονα συμπτώματα από την χρόνια προστατίτιδα, η οποία αναπτύσσεται με πιο αργούς ρυθμούς. Οι σπασμοί των μυών της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν συχνή, επείγουσα ούρηση που καίει ή είναι επώδυνη. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν επώδυνη στύση και εκσπερμάτιση, πόνο μεταξύ των όρχεων και του πρωκτού και δυσκοιλιότητα. Η οξεία προστατίτιδα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πυρετό, αίμα στα ούρα ή δυσκολία στην ούρηση.

Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο και οφείλεται στην έλλειψη της ινσουλίνης ή στην αντίσταση σ’ αυτήν. Ο διαβήτης τύπου 1 αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται πολύ πιο αργά και έχει ηπιότερα συμπτώματα. Τα σημάδια του διαβήτη είναι ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Αυξημένη ούρηση, αυξημένη δίψα και όρεξη, καθώς και κόπωση είναι συμπτώματα και των δύο τύπων διαβήτη. Οι διαβητικοί τύπου 1 μπορεί, επίσης, να βιώνουν ναυτία και εμετό, καθώς και απώλεια βάρους, παρά την αυξημένη όρεξη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει