Ποιες είναι οι αιτίες της χρόνιας κεφαλαλγίας;

Οι χρόνιες κεφαλαλγίες μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, που κυμαίνονται από προβλήματα συμπεριφοράς, μέχρι πιο σοβαρές περιπτώσεις που υποδηλώνουν υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιων πονοκεφάλων είναι η συνήθης χρήση αναλγητικών, η καφεΐνη, μια αντίδραση του κεφαλιού ή του αυχένα, το άγχος, η ένταση, τα πρόσθετα των τροφίμων, η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι χρόνιες κεφαλαλγίες μπορεί να προκληθούν, επίσης, από μόλυνση όπως η μηνιγγίτιδα ή άλλες επικίνδυνες συνθήκες, όπως ενδοκρανιακή πίεση που είναι πάρα πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, έναν όγκο ή έναν τραυματισμό εγκεφάλου.

Η κατάθλιψη είναι άλλη μια συνηθισμένη αιτία των χρόνιων πονοκεφάλων, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας πάνω από τα 50 έτη.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιστασιακά πονοκεφάλους, ορισμένα συμπτώματα απαιτούν την προσοχή ενός γιατρού. Οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τον γιατρό τους αν αντιμετωπίζουν χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, που ορίζεται ως πονοκέφαλος που εμφανίζεται στις 15 ή περισσότερες ημέρες κάθε μήνα, για τουλάχιστον τρεις μήνες. Θα πρέπει, επίσης, να ζητηθεί η γνώμη ενός γιατρού για τους χρόνιους πονοκεφάλους που ακολουθούν έναν τραυματισμό στο κεφάλι που είναι ξαφνικός και σοβαρός ή συνοδεύεται από πυρετό, διπλή όραση, μούδιασμα ή δυσκολία στην ομιλία. Ενας γιατρός μπορεί να καθορίσει αν ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβλήματος  υγείας.

Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν συχνά μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου. Ενας φαύλος κύκλος συμβαίνει συχνά, όταν το άτομο παίρνει περισσότερα αναλγητικά για ταχύτερο αποτέλεσμα, γιατί έτσι η πρώτη δόση εξασθενεί, με αποτέλεσμα έναν χαμηλού επιπέδου επίμονο πονοκέφαλο. Η λύση είναι να αποφευχθεί η χρήση των αναλγητικών. Ομοίως, οι άνθρωποι που πίνουν πολλή καφεΐνη μπορούν να αποφύγουν τους χρόνιους πονοκεφάλους μόνιμα, μειώνοντας την κατανάλωση ποτών, καφέ ή αναψυκτικών τύπου κόλα.

Η τάση χρόνιου πονοκεφάλου μπορεί να είναι αποτέλεσμα του στρες, οικογενειακού ιστορικού πονοκεφάλων, κατάθλιψης ή άγχους. Αυτό το είδος πονοκεφάλου συχνά χαρακτηρίζεται από μία θολούρα που προκαλεί πόνο. Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι έντονοι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από στρες κατά κανόνα δεν μπορούν να μετριαστούν αν δεν επιλυθεί η κατάσταση που προκαλεί το στρες. Οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν με τα θέματα που αφορούν την κατάθλιψη ή το άγχος.

Οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των νιτρωδών αλάτων σε χοτ ντογκ και αλλαντικά, καθώς και το όξινο γλουταμινικό νάτριο μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτό το είδος πονοκεφάλου συχνά δημιουργεί σφίξιμο και πίεση στο πρόσωπο και το τριχωτό της κεφαλής. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σ’ αυτό το είδος του πονοκεφάλου θα πρέπει να αποφεύγουν τα πρόσθετα τροφίμων. Οσοι καπνίζουν μαριχουάνα, επίσης, συχνά εμφανίζουν επίμονους αλλά ήπιους πονοκεφάλους, ως αποτέλεσμα της χρήσης της ουσίας. Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από μεταβολίτες που παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος για αρκετές ημέρες μετά το κάπνισμα του φαρμάκου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει