Οι πιο συχνές αιτίες για το πρήξιμο του πέους

Το πρήξιμο του πέους ενός άνδρα προκαλείται σε γενικές γραμμές είτε από έναν τραυματισμό του, είτε κατά τη στύση, είτε από φίμωση αν ο άνδρας δεν έχει περάσει από τη διαδικασία της περιτομής.

Παρόλο που το πέος δεν τραυματίζεται τόσο συχνά όσο άλλα μέρη του σώματος, εντούτοις θα μπορούσε περιστασιακά να τραυματιστεί, είτε από μια αθλητική δραστηριότητα, είτε από τη σεξουαλική δραστηριότητα, είτε από κάποιο ατύχημα, όπως π.χ. ένα τροχαίο.

Μια άλλη πιθανή αιτία διόγκωσης του πέους μπορεί να είναι η στύση, που μπορεί να συμβεί για λόγους άσχετους από τη σεξουαλική διέγερση, όπως η ανάγκη ούρησης, ο ύπνος ή ακόμα και ο θάνατος.

Τέλος, οι επιπλοκές της φίμωσης, μιας κατάστασης υγείας που εμποδίζει την υπαναχώρηση της ακροποσθίας (το τμήμα της πόσχης που καλύπτει τη βάλανο) ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος, μπορούν να οδηγήσουν σε διόγκωση του πέους.

Αυτές οι αιτίες είναι αρκετά κοινές, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι ούτε απειλητικές για τη ζωή, ούτε ανίατες.

Η ανάπτυξη της στύσης διογκώνει έτσι κι αλλιώς το πέος, αυξάνοντας σημαντικά την περίμετρο, το μήκος και τη σφριγηλότητά του. Το πέος συχνά σηκώνεται λόγω της σεξουαλικής διέγερσης, όμως υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για ανάπτυξη στύσης.

Για παράδειγμα, όταν ένας άνδρας κοιμάται, το πέος πολλές φορές σηκώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αν και οι νυχτερινές στύσεις μπορούν επίσης να προκληθούν από συνειδητή ή ασυνείδητη σεξουαλική αλληλεπίδραση, όταν δίπλα του υπάρχει κάποιος ερωτικός σύντροφος.

Μια άλλη αιτία στύσης και διόγκωσης του πέους μπορεί να συμβεί, ενώ κάποιος είναι ξύπνιος ή ακόμα και όταν κοιμάται, όταν και στις δύο περιπτώσεις είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη.

Τέλος, ο θάνατος μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στο πέος που συχνά συνδέεται με την πίεση στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ή μπορεί να συμβεί όταν ο θάνατος είναι ακαριαίος.

Η φίμωση είναι μια κατάσταση όπου η ακροποσθία του πέους δεν μπορεί να υπαναχωρήσει. Η ίδια η κατάσταση δεν προκαλεί διόγκωση του πέους, αλλά οι επιπλοκές που εμφανίζονται μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε οίδημα και πόνο. Η φίμωση συνήθως θεραπεύεται με κρέμες, με το χέρι που θα τεντώσει την ακροποσθία, ή με περιτομή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να παρουσιαστεί μόνο όταν ένας άνδρας έχει ακροποσθία, οπότε οι άνδρες που είχαν κάνει περιτομή κατά τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή στη ζωή τους πριν βιώσουν αυτό το πρήξιμο, τότε είναι σαφές πως υποφέρουν από κάποια άλλη πάθηση και θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού την αιτία.

Ο τραυματισμός του πέους μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρήξιμο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Μια κοινή αιτία της διόγκωσης του πέους είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, αν καμφθεί υπερβολικά απότομα ένα πέος μπορεί να υποστεί κάταγμα, που συνήθως συνοδεύεται από έναν ξερό ήχο και πόνο. Το πρήξιμο και οι μώλωπες θα ακολουθήσουν, οπότε σ’ αυτή την περίπτωση η θεραπεία που συνιστάται είναι η χειρουργική επέμβαση.

Αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να απαιτήσει μια ή δύο ημέρες στο νοσοκομείο και παρακολούθηση του ασθενούς με ραντεβού στο γιατρό του, όταν βγει από το νοσοκομείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει