Ποιες είναι οι τροφές που σας κάνουν να ιδρώνετε

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ιδρώτα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Μπορεί για παράδειγμα να συμβαίνει επειδή σας ζεσταίνουν.

Μπορεί, επίσης, να έχει να κάνει με προσωρινή αύξηση του μεταβολικού ρυθμού που προκαλεί τον οργανισμό να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι μια ενοχλητική κατάσταση. Αν θέλετε να αποφύγετε την αμηχανία από τους λεκέδες ιδρώτα, ή να χάσετε μια μικρή επιπλέον ποσότητα νερού, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ποιες είναι αυτές οι τροφές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η εφίδρωση θα σας κάνει να χάσετε μια ποσότητα νερού, οπότε το να τρώει κανείς πολλές τροφές που θα τον κάνουν να ιδρώσει, δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα χάσει και λίπος.

Πικάντικες πιπεριές

Οι πικάντικες πιπεριές καίνε το στόμα όταν τις φάτε γιατί περιέχουν τη χημική ουσία καψαϊκίνη. Καθώς η καψαϊκίνη ενεργοποιεί τα νεύρα στέλνοντας σήματα θερμότητας, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Biological Chemistry, διαπίστωσε πως η καψαϊκίνη αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προκαλεί ιδρώτα. Ομοίως, οποιεσδήποτε τροφές που περιέχουν πιπεριές ή μια πικάντικη σάλτσα που βασίζεται σε καυτερή πιπεριά, ή ακόμα και οι πικάντικες φτερούγες του κοτόπουλου, θα προκαλέσουν ιδρώτα.

Τα καφεϊνούχα ποτά

Τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως καφές, τσάι και ενεργειακά ποτά μπορεί να σάς προκαλέσουν ιδρώτα, αν δεν έχετε υψηλή αντοχή στην καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που κάνει την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα και αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό. Οταν ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνει, το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί ιδρώτα. Ο ζεστός καφές και το τσάι μπορούν να σας κάνουν να ιδρώσετε ακόμα πιο πολύ επειδή είναι και τα ίδια ζεστά.

Ζεστές σούπες

Οι ζεστές σούπες μπορεί να σας κάνουν να ιδρώσετε λίγο, ειδικά αν είστε μια γυναίκα στην προ-εμμηνόπαυση. Ακριβώς όπως ο ζεστός καφές ή το τσάι, έτσι και η ζεστή σούπα ανεβάζει ελαφρώς τη θερμοκρασία, ενώ το ίδιο κάνει και ο ατμός που έρχεται από το πιάτο. Αν, μάλιστα, η σούπα είναι ιδιαίτερα πικάντικη, θα σας κάνει να ιδρώσετε ακόμα περισσότερο.

Αλκοόλ

Οταν το σώμα ζεσταίνεται, όπως για παράδειγμα αν είστε σε ένα ζεστό περιβάλλον ή κάθεστε το καλοκαίρι στην παραλία μια ζεστή ημέρα κάτω από τον ήλιο, διαστέλλονται τα αγγεία για να περάσει περισσότερο αίμα μέσα από αυτά κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, προκειμένου να βοηθήσει να απομακρυνθεί η θερμότητα. Τελικά θα ιδρώσετε, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του σώματος να δροσιστεί μέσω της εξάτμισης. Το αλκοόλ έχει παρόμοια επίδραση στο σώμα σας. Οταν πίνετε ένα ποτήρι αλκοόλ, τα αιμοφόρα αγγεία σας διευρύνονται. Αν και μακροπρόθεσμα αυτό θα κάνει το σώμα σας να χάσει τη θερμότητα, αρχικά μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει