Ποιες είναι οι τροφές που βλάπτουν το ήπαρ

Το ήπαρ είναι ένα από τα ζωτικά όργανα του σώματός μας και οι κύριες λειτουργίες του είναι να αφομοιώσει-αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού και παράλληλα να συμβάλλει στην αποβολή των επιβλαβών ουσιών από το αίμα.

Είναι σημαντικό να παρακολουθεί κανείς την πρόσληψη του νατρίου, της ζάχαρης, των λιπαρών και του αλκοόλ αν θέλει να διατηρήσει το συκώτι του υγιές.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι μπορεί να είναι επιβλαβής για το συκώτι σας. Η επαρκής πρόσληψη νατρίου για τους ενήλικες είναι 1.500 mg την ημέρα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες προσεκτικά, προκειμένου να εντοπίσετε τις τροφές που έχουν 300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ή λιγότερο ανά μερίδα. Μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σας βάζει επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία και άγχος σε ό,τι αφορά το ήπαρ. Αντί να καταναλώνετε απλούς υδατάνθρακες όπως τα μπισκότα και τα ντόνατς, επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα λαχανικά.

Περιορίστε την πρόσληψη λίπους

Το υπερβολικό λίπος στη διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να πάρετε περισσότερο από το 20 έως 35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας από το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 7% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων σας και να εξαλείψετε την πρόσληψη των τρανς λιπαρών. Τροφές όπως η μαργαρίνη, τα μπισκότα και τα κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχουν ανθυγιεινά λίπη, που βλάπτουν το ήπαρ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει