Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνουν οι γυναίκες στα 50 τους

Τα 50 μπορούν να είναι τα νέα 40, υποστηρίζει σήμερα η επιστήμη και συνηγορεί σ’ αυτό η εικόνα που έχουμε από την εμφάνιση διάσημων γυναικών της showbiz όπως η Julianne Moore, η Sharon Stone ή η Iman.

Η αύξηση μάλιστα της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη διατροφή και την άσκηση έχει κάνει τις γυναίκες που βρίσκονται στη συγκεκριμένη δεκαετία να φαίνονται και να αισθάνονται πολύ νεότερες από την ηλικία τους.

Όμως, μετά την εμμηνόπαυση, είναι γεγονός ότι οι γυναίκες χάνουν μεγάλο μέρος της προστασίας που τους προσφέρουν τα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών τους χρόνων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση και οι καρδιοπάθειες.

Αν είστε μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια γυναίκα, είναι καιρός να αναθεωρήσετε. Η υγεία της καρδιάς είναι πολύ σημαντική και σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία περισσότερες είναι οι γυναίκες που πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο απ’ ό,τι από καρκίνο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Οι ετήσιες ιατρικές εξετάσεις θα πρέπει να σας γίνουν βίωμα στα 50 χρόνια σας και πρέπει να περιλαμβάνουν τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, ενώ κάθε τρία τουλάχιστον χρόνια θα πρέπει να ελέγχετε τη χοληστερόλη σας. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός στόχος. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων προκαλεί αποθήκευση λίπους που μπορεί να μετατοπιστεί από τους γοφούς μέχρι τη μέση, ενώ μπορεί επίσης να αυξηθεί το κοιλιακό λίπος, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακή νόσο.

Μαστογραφία

Οι νεότερες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μαστογραφία υποστηρίζουν πως μια μαστογραφία πριν από την ηλικία των 40 δεν προσφέρει τόσο αξιόπιστα αποτελέσματα. Στα 40 χρόνια της μια γυναίκα πρέπει να ξεκινήσει την πρώτη της μαστογραφία, τη λεγόμενη «μαστογραφία αναφοράς» που θα χρησιμεύει για τις συγκρίσεις με εκείνες που θα ακολουθήσουν ανά δύο έτη. Στα 50 χρόνια της επομένως μια γυναίκα, απλά θα πρέπει να συνεχίζει τις μαστογραφίες που ξεκίνησε στα 40 της, κάθε δεύτερη χρονιά.

Κολονοσκόπηση

Η πρώτη κολονοσκόπηση θα πρέπει να γίνει στα 50 χρόνια σας, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό σας. Εάν δεν βρεθούν πολύποδες θα πρέπει να επαναλαμβάνετε από εδώ και στο εξής την εξέταση κάθε δέκα χρόνια. Αλλά αν ο γιατρός βρει πολύποδες που θα ταξινομηθούν ως αδενώματα που έχουν καρκινικό δυναμικό, τότε θα πρέπει να επαναλάβετε τις κολονοσκοπήσεις κάθε τρία χρόνια.

Εξετάσεις για την υγεία της καρδιάς

Μια προσεκτική εξέταση για την υγεία της καρδιάς στις αρχές αυτής της δεκαετίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τον συνολικό έλεγχο για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια εξεταστική ματιά στην περιφέρεια της μέσης είναι υπερ-απαραίτητη, καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η περιφέρεια της μέσης, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή ασθενειών όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Μια περιφέρεια γυναικείας μέσης μεγαλύτερη από 88-90 εκατοστά πρέπει να είναι αιτία ανησυχίας.

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα άνω των 50 ακόμα κι αν απουσιάζουν οποιαδήποτε συμπτώματα προβλήματος στην καρδιά.

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ή αν έχετε συμπτώματα όπως δυσφορία στο στήθος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή αν έχετε διαγνωστεί στο παρελθόν με καρδιακό φύσημα, τότε καλό είναι να προγραμματίσετε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, το γνωστό triplex.

Tεστ οστικής πυκνότητας

Αν και η εξέταση οστικής πυκνότητας ενδείκνυται για γυναίκες από 65 ετών και πάνω, εκτιμάται πως και οι νεότερες γυναίκες θα πρέπει να εξεταστούν για το αν βρίσκονται σε κίνδυνο για κατάγματα. Δεν είναι, ωστόσο, κακό να κάνετε νωρίτερα την εξέταση για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα αν είστε πολύ λεπτές, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, αν έχετε χάσει ύψος τα τελευταία χρόνια, αν είστε καπνίστρια ή αν έχετε συνταγογραφηθεί με στεροειδή φάρμακα, όπως τα φάρμακα για το άσθμα.

Ηπατίτιδα

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ηπατίτιδας τα τελευταία χρόνια, μία προαιρετική εξέταση που δεν θα βλάψει να κάνετε είναι αυτή για έλεγχο ηπατίτιδας C. Πολλοί άνθρωποι είναι σιωπηλοί φορείς, όμως η ηπατίτιδα μπορεί να σκοτώσει, αφού οδηγεί σε θανατηφόρες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης του ήπατος και του καρκίνου του ήπατος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει