Ποιο εμβόλιο θα κάνουν στη δεύτερη δόση όσοι είχαν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Tην Παρασκευή 5 Νοεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου για τον κοροναϊό που αφορά όλους τους πολίτες από 18 και άνω.

Προϋπόθεση για την αναμνηστική δόση είναι να έχουν περάσει δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και έξι μήνες από τη δεύτερη δόση με Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna.

Οι πολίτες που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή με το εμβόλιο της Pfizer.

Τις επόμενες ημέρες η επαναληπτική δόση θα μπορεί να γίνεται και με το mRNA εμβόλιο της Moderna.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης με Pfizer και Moderna είναι παρόμοιες με αυτές της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές με στοιχεία από 20.000 άτομα στις ΗΠΑ.

Το 79% των συμμετεχόντων ανέφερε μια τοπική αντίδραση μετά την τρίτη δόση, όπως πόνο στο σημείο που έγινε το εμβόλιο, και το 74% μια λεγομένη συστημική αντίδραση, που επηρεάζει όλο τον οργανισμό, όπως η κόπωση.

Μετά τη δεύτερη δόση, οι αριθμοί αυτοί ήταν 78% και 77% αντίστοιχα, συνεπώς παρόμοιοι.

Το 28% δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις συνήθεις καθημερινές ασχολίες του μετά την τρίτη δόση, ως επί το πλείστον την επομένη του εμβολιασμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει