Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι των αρσενικών φερομονών

Η ανδροστενόνη, η ανδροστενόλη και η ανδροστερόνη είναι οι τρεις τύποι αρσενικών φερομονών. Ολες οι ανδρικές κολόνιες, σπρέι και αρώματα βασίζονται σ’ αυτούς τους τρεις συνδυασμούς.

Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες αόρατες στο γυμνό μάτι που εντοπίζονται στο δέρμα και τις τρίχες και απελευθερώνονται από τα ζώα προκειμένου να προκαλέσουν μια συγκεκριμένη αντίδραση ή να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα σε άλλα άτομα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αρσενικά χρησιμοποιούν τις φερομόνες για να προσελκύσουν συντρόφους, να απωθήσουν αντιπάλους, να μαρκάρουν περιοχή και ακόμα να προχωρήσουν σε επιθετικές πράξεις. Αυτές οι αρσενικές φερομόνες είναι ορμόνες που εκκρίνονται εξωτερικά και συχνά κατατάσσονται στα στεροειδή ανδρογόνα.

Η ανδροστενόνη βρίσκεται στα ούρα και τον ιδρώτα των ανδρών, όπως και όλες οι αρσενικές φερομόνες. Μυρίζει σαν ούρα ή κατά άλλους σαν φρέσκια βανίλια, ανάλογα με τα οσφρητικά γονίδια του ατόμου που την οσφραίνεται. Δεν μπορεί ο καθένας να μυρίσει την ανδροστενόνη. Μόνο εκείνοι που έχουν ορισμένους γενετικούς υποδοχείς ειδικά για την ανδροστενόνη μπορούν να αντιληφθούν τη συγκεκριμένη φερομόνη και να αντιδράσουν σ’ αυτήν. Οι μελέτες δείχνουν πως η ανδροστενόνη μπορεί να προσελκύσει εξίσου, τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες που τους αρέσουν οι άλλοι άνδρες.

Η ανδροστενόλη συναντάται συχνά στις γυναίκες, αλλά οι άνδρες έχουν επίσης μικρές ποσότητες της συγκεκριμένης φερομόνης. Είναι γνωστή για την ενεργοποίηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτή η ανδρική φερομόνη μπορεί να οδηγήσει το αρσενικό να εμπλακεί σε μάχες ή άλλες μορφές βίας. Είναι μια φερομόνη που χρησιμοποιείται τόσο στα ανδρικά όσο και στα γυναικεία αρώματα.

Η πιο δημοφιλής αρσενική φερομόνη είναι η ανδροστερόνη. Είναι η φερομόνη που κλιμακώνει την ανδρική έφεση για κυριαρχία και μυρίζει σαν μια διασταύρωση καμφοράς και μόσχου (άρωμα). Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως περίπου το 65% του ανθρώπινου πληθυσμού μπορεί να μυρίσει αυτή την ανδρική φερομόνη. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι διεγείρονται θετικά από την ανδροστερόνη, υπάρχουν και άλλοι που απωθούνται από αυτήν. Αυτή η τάση για αποστροφή μπορεί περιστασιακά να αφήσει τους άνδρες και τις γυναίκες με την αίσθηση ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φύλων μπορεί να είναι κάτι ανεκπλήρωτο ή ακόμα και να δημιουργήσει τάση ανταγωνισμού.

Η ανδροστερόνη χρησιμοποιείται σε μικρότερες ποσότητες σε σπρέι και αρώματα συγκριτικά με την ανδροστενόνη. Η ανδροστερόνη θεωρείται υπεύθυνη για τη δημιουργία της αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο φύλων. Και οι δύο φερομόνες συχνά αναμειγνύονται με άλλα έλαια όπως το έλαιο μπανάνας στα εμπορικά προϊόντα.

Το σώμα παράγει τις δικές του αρσενικές φερομόνες μέσω αδένων που βρίσκονται στην ηβική περιοχή και κάτω από τα χέρια. Πολλοί άνδρες, ωστόσο, επιθυμούν υψηλότερα ποσά φερομονών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην προσέλκυση συντρόφου. Όταν αυτό είναι επιθυμητό, μπορούν να παραχθούν εργαστηριακά συνθετικές εκδοχές των τριών φερομονών.

Κάποιοι ερευνητές παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ή όχι τα ανθρώπινα όντα παράγουν ή ανταποκρίνονται σε φερομόνες. Σχεδόν όλα τα άλλα θηλαστικά εκκρίνουν και χρησιμοποιούν τις φερομόνες. Για δεκαετίες, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι οι άνθρωποι διαθέτουν τα κατάλληλα οσφρητικά γονίδια για αυτές τις αρωματικές ορμόνες, που προέρχονται από την τεστοστερόνη. Κάποιες απομονωμένες έρευνες, ωστόσο, έχουν αναφέρει πως έχει εντοπιστεί ένα γονίδιο στον άνθρωπο που κάνει τμήματα της μύτης και το οσφρητικό σύστημα ικανά να αναγνωρίσουν και να λάβουν τα χημικά μηνύματα που αποστέλλονται από τις φερομόνες. Μόλις παραληφθούν τα μηνύματα, το ανθρώπινο σώμα αντιδρά στις φερομόνες με το συναίσθημα, τη συμπεριφορά, τη φυσιολογία και τις ψυχολογικές αλλαγές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει