Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι του πόνου στα πλευρά

Tα πλευρά είναι ένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Είναι ευαίσθητα σε μώλωπες και κατάγματα, καθώς και σε μια σειρά από συνθήκες που προκαλούν πόνο.

Όταν παρουσιάζεται πόνος στα πλευρά, συνήθως αποτελεί ένδειξη ενός προβλήματος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να κυμαίνεται από κάτι ασήμαντο, όπως ο βήχας ή ένα κρυολόγημα, μέχρι κάτι πολύ μεγάλο και σοβαρό, όπως η οστεοπόρωση. Η πλειοψηφία των αιτίων του πόνου στα πλευρά έχουν σχέση με τους χόνδρους, τους συνδέσμους, τη φλεγμονή των μυών ή έναν τραυματισμό της θωρακικής κοιλότητας ή της περιοχής της σπονδυλικής στήλης.

Αν αισθάνεστε πόνο στα πλευρά και δεν περνάει, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας, προκειμένου να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσετε κατάλληλα.

Όλες οι παρακάτω συνθήκες είναι συχνές αιτίες του πόνου στα πλευρά:

Μώλωπες και κατάγματα πλευρών

Η αρχική ένδειξη ενός μελανιασμένου, ραγισμένου ή σπασμένου πλευρού είναι ο πόνος. Ο πόνος μπορεί να είναι σημαντικός και να διαρκέσει μέχρι και τρεις εβδομάδες. Τυπικά θα αρχίσει να υποχωρεί μετά από μία εβδομάδα περίπου. Ένα άτομο που επισκέπτεται τον γιατρό για αυτή τη συγκεκριμένη αιτία του πόνου στα πλευρά θα πρέπει να υποβληθεί σε κλινική εξέταση και σε ακτινογραφία της πληγείσας περιοχής. Όλοι αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να έχουν επιπλέον συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης κινητικότητας και του αυξημένου πόνου όταν το άτομο επιχειρεί να αναπνεύσει, να βήξει ή να φτερνιστεί. Οι πρωτογενείς επιλογές θεραπείας γι’ αυτά τα τραυματισμένα πλευρά είναι η ανάπαυση και τα παυσίπονα.

Πλευροχονδρίτιδα

Η πλευροχονδρίτιδα είναι μια κατάσταση που παρουσιάζεται όταν ο χόνδρος που συνδέει το στέρνο και τα πλευρά παθαίνει φλεγμονή. Μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο που είναι παρόμοιος με τον πόνο που βιώνει κάποιος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

Η πλευροχονδρίτιδα μπορεί να προκύψει από την ινομυαλγία, τη μόλυνση ή τον τραυματισμό και έχει ως αποτέλεσμα τον πόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή και σε αυξημένο πόνο όταν κάποιος επιχειρεί να αναπνεύσει ή να βήξει. Ενας γιατρός θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση, προκειμένου να διαγνώσει την κατάσταση και να αποκλειστούν άλλες πιθανές συνθήκες που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Συνήθως η πλευροχονδρίτιδα περνάει από μόνη της. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν μυοχαλαρωτικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, προκειμένου να ανακουφίσουν τον πόνο.

Πλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα λαμβάνει χώρα όταν λεπτές στρώσεις του ιστού που καλύπτει τους πνεύμονες και τα θωρακικά τοιχώματα διογκώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πλευρά ιδιαίτερα όταν κάποιος προσπαθεί να πάρει βαθιά ανάσα. Η πλευρίτιδα έρχεται σε μια ποικιλία καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, τον λύκο, τους τραυματισμούς στο στήθος, την ρευματοειδή αρθρίτιδα και την πνευμονική εμβολή. Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα της πλευρίτιδας είναι ο πόνος. Πρόσθετα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο κατά την αναπνοή, αυξημένο πόνο κατά το φτέρνισμα, πόνο σε μία μόνο πλευρά του θώρακα, πόνο στο βήχα ή στις απότομες κινήσεις, καθώς και πόνο που εξαπλώνεται στον ώμο ή το στομάχι.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Το αίσθημα σφιξίματος ή περικύκλωσης που είναι γνωστό ως «αγκαλιά» είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Είναι ένα είδος νευροπαθητικού πόνου που λαμβάνει χώρα όταν οι μικροσκοπικοί μύες που βρίσκονται μεταξύ των πλευρών αρχίζουν να συσπώνται. Οι άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά επίπεδα πόνου με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο πόνος μπορεί να περιλαμβάνει αίσθημα καψίματος, σύνθλιψης και συμπίεσης που μπορεί να καταστήσει δύσκολη ακόμα και την προσπάθεια να πάρει κάποιος αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στο πλάι των πλευρών τους, καθώς και στην πλάτη τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει