Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα του σπέρματος

Το σπέρμα είναι μια βιολογική ουσία που παράγουν τα ανδρικά γεννητικά όργανα και εκκρίνεται από το πέος κατά τη σεξουαλική επαφή ή κατά τον αυνανισμό.

Το σπέρμα περιέχει σπερματοζωάρια και υγρά που βοηθούν στην υποστήριξη αυτών των κυττάρων κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Μια τυπική εκσπερμάτιση παράγει μεταξύ 0,1 έως 10 χιλιοστόλιτρα σπέρματος. Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος μπορούν να επηρεαστούν από έναν αριθμό παραγόντων. Η συχνότητα της εκσπερμάτισης, η διατροφή, η ηλικία και η γενική υγεία μπορεί να έχουν επιπτώσεις επί του ποσού του σπέρματος που παράγει ένας άνδρας.

Η ενυδάτωση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποσότητα του σπέρματος. Το σώμα ενός ανθρώπου πρέπει να λαμβάνει επαρκή ποσότητα υγρών κάθε ημέρα για τη σωστή του λειτουργία. Η αφυδάτωση μέσα από την άσκηση ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο όγκο της παραγωγής σπέρματος.

Η συχνότητα της σεξουαλικής συνεύρεσης, επίσης, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποσότητα του σπέρματος. Οι άνδρες μπορούν να παράγουν μόνο μια ορισμένη ποσότητα του σπέρματος και σπερματοζωάρια σε μια ημέρα και οι πολλαπλές συνευρέσεις οδηγούν σε χαμηλότερο όγκο σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Η αποχή από την σεξουαλική επαφή ή τον αυνανισμό για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ποσότητες σπέρματος.

Η ποσότητα σπέρματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την ηλικία ενός άνδρα και τη σωματική υγεία. Καθώς οι άνδρες γερνούν τείνουν να παράγουν χαμηλότερο όγκο σπέρματος κατά τη διάρκεια κάθε εκσπερμάτισης. Η σωστή διατροφή και άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σπέρματος, όπως και το να φορά κανείς πιο χαλαρά (όχι σφιχτά) εσώρουχα. Ορισμένοι άνδρες μπορούν επίσης να επωφεληθούν και από τις ασκήσεις τύπου Kegel για τη βελτίωση του ελέγχου και της ενίσχυσης της σεξουαλικής απόδοσης.

Ένας ασυνήθιστα χαμηλός όγκος σπέρματος ονομάζεται υποσπερμία και μπορεί να προκληθεί από διάφορες ιατρικές συνθήκες. Ορισμένες περιπτώσεις χαμηλής ποσότητας σπέρματος μπορεί να προκληθούν από απόφραξη του αγωγού εκσπερμάτισης. Άλλες περιπτώσεις μπορεί να προκύψουν από παλίνδρομη εκσπερμάτωση, λοίμωξη ή ορμονικά προβλήματα. Η χρόνια υποσπερμία μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Υπάρχουν, επίσης, συμπληρώματα διατροφής που διαφημίζονται ότι βοηθ0ύν στην αύξηση της τεστοστερόνης και της ποσότητας του σπέρματος. Αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα αμινοξέα, ψευδάργυρο και μερικά φυτικά συμπληρώματα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι άνδρες πιστεύουν ότι αυτά τα συμπληρώματα βοηθούν την αύξηση του όγκου της εκσπερμάτισής τους, δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει είτε τα οφέλη είτε τις πιθανές παρενέργειές τους.

Οι άνδρες που ανησυχούν για την ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματός τους, θα πρέπει να κάνουν ένα τσεκ απ υγείας και να ελέγχουν τακτικά τους όρχεις τους για τυχόν ανωμαλίες. Τα προβλήματα με το σπέρμα θα μπορούσαν να υποδηλώσουν μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το χρώμα του σπέρματος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει