Ο ρόλος των οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας

Τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών που είναι απαραίτητες για το σεξουαλικό και αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Ομως, αυτές οι ορμόνες έχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, βοηθούν τον οργανισμό να διατηρήσει τα υγρά και τα άλατα και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών. Οι αρνητικές επιδράσεις των οιστρογόνων μπορεί να συμβούν όταν το σώμα περιέχει πάρα πολλά ή πολύ λίγα οιστρογόνα. Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί μια γυναίκα να έχει αυξημένες πιθανότητες καρδιακής νόσου και καρκίνου του μαστού, ενώ μπορεί, επίσης, να πάρει και σωματικό βάρος.

Μια γυναίκα χρειάζεται τα οιστρογόνα για τη φυσιολογική σεξουαλική της ανάπτυξη. Οι ορμόνες αυτές επιτρέπουν στα στήθη και τις ωοθήκες να αναπτυχθούν. Αυτά επίσης είναι υπεύθυνα για τη σωστή ανάπτυξη του κόλπου και τη λίπανσή του. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν, επίσης, τη λίμπιντο μιας γυναίκας.

Οι αναπαραγωγικές επιδράσεις των οιστρογόνων περιλαμβάνουν την προετοιμασία των μαστών για το θηλασμό. Αν μια γυναίκα δεν έχει οιστρογόνα, όχι μόνο υπάρχει κίνδυνος να μην αναπτυχθεί σωστά το στήθος της, αλλά μπορεί να μην αναπτύξει και τους αδένες που θα τής επιτρέψουν να παράγει γάλα. Χωρίς τα οιστρογόνα, το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας δεν θα αναπτυχθεί με τρόπο που να της επιτρέπει να μείνει έγκυος και να κυοφορήσει με υγιή τρόπο ένα παιδί.

Τα οιστρογόνα δεν είναι μόνο επιτακτική ανάγκη για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, είναι επίσης απαραίτητα για τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και επισκευή των νευρώνων. Συνδέονται με την κατάλληλη συγκέντρωση των χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Επιπλέον, η ενίσχυση των οιστρογόνων εξασφαλίζει πως ο εγκέφαλος λαμβάνει την κατάλληλη παροχή αίματος.

Οι επιδράσεις των οιστρογόνων μπορεί να γίνουν αρνητικές όταν το σώμα μιας γυναίκας δεν παράγει αρκετά από αυτά. Πιστεύεται ότι τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει μια σειρά από ασθένειες. Μία συχνή κατάσταση που έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων είναι η οστεοπόρωση. Αυτή παρατηρείται σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Πιστεύεται ότι η οστεοπόρωση παρουσιάζεται επειδή η έλλειψη επαρκούς ποσότητας οιστρογόνων προκαλεί μείωση της οστικής μάζας.

Οι πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, πιστεύεται επίσης ότι αυξάνονται όταν απουσιάζουν από το σώμα της επαρκείς ποσότητες οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα έχει βρεθεί ότι παίζουν κάποιο ρόλο στον έλεγχο της χοληστερόλης. Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία επιτρέπει τη δημιουργία πλάκας στις αρτηρίες.

Οι επιδράσεις των οιστρογόνων μπορεί επίσης να γίνουν αρνητικές όταν υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές τις ορμόνες στο σώμα. Μια τέτοια κατάσταση πιστεύεται ότι αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου ή του μαστού. Επιπρόσθετα, μια γυναίκα μπορεί να υποφέρει από βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, ημικρανίες και κατάθλιψη. Αν η κατάσταση αυτή δεν διορθωθεί υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της υπογονιμότητας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει