Πολύμηνη αναμονή για τους καρκινοπαθείς στο ΕΣΥ

Σε εφιάλτη έχει εξελιχθεί για τους καρκινοπαθείς το ΕΣΥ, καθώς αναγκάζονται να περιμένουν ακόμα και για μήνες, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες για την υγεία τους θεραπείες.

Η κρίση έχει οδηγήσει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στα δημόσια νοσοκομεία, αφού αδυνατούν να αντέξουν το «βάρος» των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με ολέθρια αποτελέσματα για τους καρκινοπαθείς, για τους οποίους η αναμονή για ακτινοθεραπεία μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις με πέντε μήνες.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Τα κρίσιμα τμήματα αρκετών νοσοκομείων, όπως για παράδειγμα το «Γ. Γεννηματάς» που έχουν έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δεν κλείνουν ραντεβού στους ασθενείς για αιματολογική εξέταση νωρίτερα από δυόμισι μήνες, ενώ μια γυναίκα που θέλει να κάνει ψηλάφηση στην κλινική μαστού στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» θα πρέπει να περιμένει ενάμισι μήνα.

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στην περιφέρεια, όπου για παράδειγμα η αναμονή στο ογκολογικό τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας μπορεί να είναι 4 ημέρες, αλλά η αναμονή στο τμήμα ιωδίου φτάνει τους 4-6 μήνες.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς για έναν καρκινοπαθή που ο χρόνος είναι πολύτιμος για να σωθεί η ζωή του αυτές οι αναμονές μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποβούν μοιραίες.

Χρόνοι αναμονής καρκινοπαθών

«Αγιος Σάββας» Κλινική Μαστού (Τμήμα ψηλάφησης) 45 ημέρες

«Γ. Γεννηματάς» Αιματολογική Κλινική 75 ημέρες

«Ευαγγελισμός» Ραδιενεργό ιώδιο 60 ημέρες

«Αγιοι Ανάργυροι» Ακτινοθεραπεία 60 ημέρες

«Αττικόν» Ακτινοθεραπεία 40-55 ημέρες

«Μεταξά» Θεραπευτικό ιώδιο 30 ημέρες

«Παπαγεωργίου» Θεσ/νίκης Ραδιενεργό ιώδιο 50 ημέρες

Πανεπιστημιακό Πάτρας Ραδιενεργό ιώδιο 180 ημέρες

Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων Ακτινοθεραπεία 30 ημέρες

Μπορεί επίσης να σας αρέσει