Πώς ακριβώς ορίζεται η σεξουαλική δυσλειτουργία

Κάθε δυσκολία ή πρόβλημα που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του σεξ και αποτρέπει τον έναν ή και τους δύο ερωτικούς συντρόφους να απολαύσουν τη σεξουαλική πράξη, θεωρείται ότι είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της σεξουαλικής πράξης. Τα τέσσερα στάδια του σεξ είναι η επιθυμία, η διέγερση, ο οργασμός και η αποκατάσταση (η επαναφορά του οργανισμού στην αρχική, προ του σεξ, κατάστασή του).

Υπάρχουν πολλοί τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μια διαταραχή της επιθυμίας, συμβαίνει όταν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ. Μια διαταραχή διέγερσης είναι όταν ένα άτομο δεν μπορεί να διεγερθεί κατά τη διάρκεια του σεξ. Μια διαταραχή οργασμού είναι η έλλειψη του οργασμού ή της κορύφωσης. Κοινή διαταραχή στις γυναίκες είναι μια διαταραχή στην οποία προκαλείται πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να συμβεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Μερικές από τις πιο κοινές δυσλειτουργίες για τις γυναίκες περιλαμβάνουν την ανικανότητα να φθάσουν σε οργασμό ή να χαλαρώσουν τους μύες του κόλπου ή να παρουσιάσουν κολπική ξηρότητα. Οι τεταμένοι μύες του κόλπου και η κολπική ξηρότητα μπορεί να κάνουν ιδιαίτερα επώδυνο το σεξ στις γυναίκες και έτσι να οδηγήσουν σταδιακά στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σεξουαλική πράξη.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες αφορούν την πρόωρη εκσπερμάτιση και τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν τη στύση τους ή πως απουσιάζει εντελώς η εκσπερμάτιση. Αυτές οι δυσλειτουργίες μπορούν με τη σειρά τους να προκαλέσουν και στους άνδρες έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ ή έλλειψη διέγερσης.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μερικές αιτίες είναι φυσικές, κάποιες άλλες μπορεί να είναι ψυχολογικές. Οι φυσικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ιατρικές καταστάσεις, όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατική νόσος ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ορμονικές διαταραχές, ο αλκοολισμός και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, μπορούν επίσης να συμβάλλουν. Οι ψυχολογικές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, στρες, κατάθλιψη ή ψυχολογικά προβλήματα που ενδέχεται να οφείλονται σε μια προηγούμενη σεξουαλική δραστηριότητα που δημιούργησε ψυχικά τραύματα.

Άλλες αιτίες για σεξουαλικής δυσλειτουργίας μπορεί να είναι οι αλλαγές στη ζωή, όπως η γέννηση ενός μωρού, ο θηλασμός, η μετεγκατάσταση ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Κάθε μία από αυτές τις αλλαγές θα μπορούσε να φέρει απρόσμενες συγκινήσεις που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε δυσλειτουργία που μπορεί να είναι προσωρινή, μπορεί και όχι. Δεν αποκλείεται, επίσης, την σεξουαλική δυσλειτουργία να την προσκαλέσει κάποιο φάρμακο.

Τα προβλήματα κατά τη διάρκεια του σεξ είναι συχνά και πολλά απ’ αυτά είναι θεραπεύσιμα. Υπάρχουν πολλά συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν πάντα με ιατρική επίβλεψη να αντιστρέψουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ενός ορμονικού προβλήματος του άνδρα ή της γυναίκας, ενώ μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες σε κολπικά θέματα. Υπάρχουν, επίσης, φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας που υπήρξαν αποτελεσματικά για πολλούς άνδρες.

Μια θεραπευτική επιλογή μπορεί, τέλος, να περιλαμβάνει και την επίσκεψη σε έναν σύμβουλο σεξουαλικών θεμάτων. Υπάρχουν ψυχολόγοι που εστιάζουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία και μπορούν να ζητήσουν συνεδρίες είτε με τον έναν είτε και με τους δύο ερωτικούς συντρόφους. Αυτό το είδος παροχής συμβουλών βεβαίως θα πρέπει για να είναι αποτελεσματικό να βασίζεται στην ανοιχτή επικοινωνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει