Πώς είναι η εικόνα και η αίσθηση των φυσιολογικών όρχεων;

Οι όρχεις των περισσότερων ανδρών έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος αν και είναι συνηθισμένο ο ένας να είναι μεγαλύτερος από τον άλλο. Συνηθισμένο είναι, επίσης, ο ένας να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο.

Οι όρχεις πρέπει να είναι ομαλοί στην αίσθηση, χωρίς εξογκώματα ή ανωμαλίες και σταθεροί, αλλά όχι σκληροί. Μπορεί να αισθανθείτε έναν μαλακό σωλήνα στο πίσω μέρος του κάθε όρχι, που ονομάζεται επιδιδυμίδα.

Τι είναι οι όρχεις

Οι όρχεις είναι δύο μικρά όργανα με οβάλ σχήμα. Περιέχονται στο όσχεο, έναν σάκο του δέρματος του άνδρα που κρέμεται κάτω από το πέος. Είναι μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, παράγουν σπέρμα και την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.

Εξετάζοντας τους όρχεις σας

Είναι σημαντικό για τους άνδρες να εξετάζουν τους όρχεις τους τακτικά, μια φορά το μήνα, για τυχόν εξογκώματα ή πρηξίματα. Αν γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό, θα μπορέσουν να παρατηρήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές.

Τα περισσότερα τμήματα στους όρχεις είναι αβλαβή. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, ένας όγκος μπορεί να είναι σημάδι του καρκίνου των όρχεων. Ο καρκίνος των όρχεων είναι πιο συνηθισμένος σε νεότερους άνδρες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Η καλύτερη στιγμή για να εξετάσετε τους όρχεις σας είναι μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους όταν το όσχεο είναι χαλαρό. Κρατήστε το όσχεό σας στην παλάμη του χεριού σας και χρησιμοποιήστε τα δάχτυλα και τον αντίχειρά σας για να αισθανθείτε απαλά τον κάθε όρχι.

Εάν αισθανθείτε οποιαδήποτε εξογκώματα ή πρηξίματα σε κάθε όρχι ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθός του, τότε επισκεφτείτε τον γιατρό το συντομότερο δυνατόν.

Τι μπορεί να προκαλέσει εξογκώματα και πρήξιμο στους όρχεις

Υπάρχουν πολλές αιτίες θρόμβων και πρηξιμάτων των όρχεων:

Κιρσοκήλη: Προκαλείται από διευρυμένες φλέβες στους όρχεις (μπορεί να φαίνεται σαν μια σακούλα με σκουλήκια)

Υδροκήλη: Ενα πρήξιμο που προκαλείται από υγρό γύρω από τον όρχι

Κύστη επιδιδυμίδας: Eνα εξόγκωμα που προκαλείται από μια συλλογή υγρού στην επιδιδυμίδα

Συστροφή των όρχεων: Μια ξαφνική επώδυνη διόγκωση που συμβαίνει όταν ένας όρχις παραμορφωθεί (αυτό είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί χειρουργική επέμβαση το συντομότερο δυνατόν)

Καρκίνος των όρχεων: Εκτιμάται ότι 4 στους 100 όγκους είναι καρκίνος, οπότε αυτή είναι μια ασυνήθιστη αιτία όγκων

Επιδιδυμίτιδα: Μια μόλυνση από χλαμύδια στην επιδιδυμίδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, οίδημα και ευαισθησία μέσα στο όσχεο. Μερικοί άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν ότι το σύνολο του όσχεου είναι κόκκινο και μαλακό και όταν συμβαίνει αυτό λέγεται επιδιδυμοορχίτιδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει