Πώς επηρεάζει η πατρική ηλικία την υγεία ενός μωρού;

Οι γυναίκες μπορεί να μην είναι οι μόνες που έχουν βιολογικό ρολόι. Παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, οι μελέτες δείχνουν ότι πως η ηλικία του άνδρα τη στιγμή της σύλληψης θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία του παιδιού.

Για παράδειγμα, μελέτες που έχουν γίνει, συσχέτισαν την προχωρημένη ηλικία του άνδρα την στιγμή της σύλληψης, γνωστή και ως πατρική ηλικία με τα ακόλουθα προβλήματα:

Aποβολή. Ερευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που μένουν έγκυες από ηλικιωμένους άνδρες, έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής

Αυτισμός. Τα παιδιά που γεννιούνται από άνδρες άνω των 40 ετών, φαίνεται πιο πιθανό να αναπτύξουν αυτισμό, σε σχέση με τα παιδιά που ο πατέρας τους είναι κάτω των 30 ετών

Γενετικές ανωμαλίες. Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κίνδυνος είναι πολύ μικρός, οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν μωρά που έχουν ορισμένες σπάνιες γενετικές ανωμαλίες, όπως μια διαταραχή στην ανάπτυξη των οστών, γνωστή ως αχονδροπλασία.

Σχιζοφρένεια. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες 50 ετών και άνω φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή σχιζοφρένειας συγκριτικά με τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες κάτω των 25.

Γνωσιακή δυσλειτουργία. Σε μια μελέτη του 2009 διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από ηλικιωμένους άνδρες, σημείωσαν ελαφρά χαμηλότερα ποσοστά στα τεστ μέτρησης της συγκέντρωσης, της μνήμης, της ανάγνωσης και στις δεξιότητες συλλογισμού μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος των συνθηκών υγείας μπορεί να οφείλεται σε σχετιζόμενες με την ηλικία γενετικές μεταλλάξεις στους ηλικιωμένους άνδρες.

Παρά την αύξηση των κινδύνων αυτών, ωστόσο, οι γενικοί κίνδυνοι παραμένουν μικροί και σίγουρα είναι λιγότεροι από εκείνους που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία της μητέρας.

Αν είστε άνδρας άνω των 40 ετών και σκέφτεστε να κάνετε ένα μωρό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν σας απασχολεί η αναπαραγωγική σας ηλικία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει