Πώς επηρεάζει η προγεστερόνη το γυναικείο σώμα

Η προγεστερόνη είναι μια γυναικεία ορμόνη που παράγεται από τις ωοθήκες. Μαζί με τα οιστρογόνα η προγεστερόνη προετοιμάζει τη μήτρα για την εγκυμοσύνη και υποστηρίζει το γονιμοποιημένο ωάριο αν συμβεί σύλληψη.

Επίσης, προετοιμάζει το σώμα για το θηλασμό και την παραγωγή γάλακτος μετά την εγκυμοσύνη.

Κατά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν προγεστερόνη και οιστρογόνα και οι γυναίκες σταματούν να έχουν έμμηνο ρύση.

Προγεστερόνη και εμμηνορροϊκός κύκλος

Η προγεστερόνη είναι μία από τις τέσσερις κύριες ορμόνες που εμπλέκονται στον έμμηνο κύκλο. Κατά τη διάρκεια της φάσης του ωχρού σωματίου (θυλάκιο χωρίς ωάριο) της εμμήνου ρύσεως, που αρχίζει αμέσως μετά την απελευθέρωση του ωαρίου, οι ωοθήκες εκκρίνουν προγεστερόνη και οιστρογόνα. Η προγεστερόνη προετοιμάζει τη μήτρα για την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου, προκαλώντας πάχυνση σε αίμα και θρεπτικά συστατικά του ενδομητρίου στα τοιχώματα της μήτρας. Εάν συμβεί σύλληψη, τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται και τα τοιχώματα της μήτρας συνεχίζουν να πυκνώνουν για να υποστηρίξουν το γονιμοποιημένο ωάριο. Ωστόσο, αν η σύλληψη δεν συμβεί, τα επίπεδα της προγεστερόνης μειώνονται και η απόπτωση του ενδομητρίου από τη μήτρα ή η έμμηνος ρύση ξεκινά.

Προγεστερόνη και εγκυμοσύνη

Μόλις συμβεί η εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της προγεστερόνης συνεχίζουν να αυξάνονται για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι υπεύθυνα για τη διεύρυνση της μήτρας, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η προγεστερόνη, μαζί με τη ρηλαξίνη, λειτουργούν για να μαλακώσει ο πυελικός χόνδρος και για να ενισχυθούν οι πυελικοί σύνδεσμοι που απαιτούνται για να υποστηρίξουν το σώμα της εγκύου. Αυτό οδηγεί σε έναν ελαφρύ διαχωρισμό των πυελικών αρθρώσεων, που οδηγεί στο χαρακτηριστικό βάδισμα της εγκύου.

Προγεστερόνη και παραγωγή γάλακτος

Η προγεστερόνη βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων που εκκρίνουν γάλα από το στήθος. Σε απόκριση προς την αύξηση της προγεστερόνης, το στήθος μπορεί να διευρύνει δύο έως τρεις φορές το μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Αυτή η αύξηση του μεγέθους του κάνει τον ιστό πιο μαλακό και πιο χαλαρό. Οταν ολοκληρώνεται η εγκυμοσύνη, τα κύτταρα που εκκρίνουν γάλα γίνονται πιο ενεργά και το πρωτόγαλα, ή πρώτο γάλα, παράγεται και εκκρίνεται τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Μόλις τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μειωθούν μετά τον τοκετό η παραγωγή του πρωτογάλακτος σταματά και αρχίζει να παράγεται το κανονικό μητρικό γάλα.

Προγεστερόνη και εμμηνόπαυση

Οταν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή προγεστερόνης από τις ωοθήκες μειώνεται. Τελικά οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν προγεστερόνη και μια γυναίκα δεν μπορεί πλέον να μείνει έγκυος. Οταν τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων μειωθούν, μια γυναίκα αρχίζει να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η μήτρα μειώνεται σε μέγεθος και τα τοιχώματά της λεπταίνουν. Το λίπος στο σώμα μπορεί επίσης να αυξηθεί, όπως και τα επίπεδα της χοληστερόλης και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μεταβάλλεται, γεγονός που προκαλεί εξάψεις. Μπορεί επίσης να προκύψει κολπική ξηρότητα και απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει