Πώς επηρεάζει το σώμα η κατανάλωση πρωτεϊνών

Η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την υγεία του ανθρώπου, επειδή η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά, μαζί με το λίπος και τους υδατάνθρακες.

Το σώμα χρησιμοποιεί πρωτεΐνη για την κατασκευή των κυττάρων, ρύθμιση της παραγωγής ενζύμων και ορμονών, διατήρηση της ισορροπίας των υγρών μεταξύ των κυττάρων και δημιουργία ενέργειας.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παραμείνει ισχυρό και μπορεί να ρυθμίσει σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες. Η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Η πρωτεΐνη αποτελείται από τα 20 βασικά αμινοξέα που σχηματίζουν τα μοριακά δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος. Οι ιστοί του ανθρώπινου σώματος γενικά υπόκεινται σε μια συνεχή διαδικασία εξάντλησης και ανανέωσης. Το σώμα συνήθως χρησιμοποιεί πρωτεΐνη για την κατασκευή και την ανανέωση κάθε τύπου κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απαρτίζουν τα οστά, τους μύες, τα όργανα και τους συνδετικούς ιστούς.

chicken
H κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, βοηθά το σώμα να φτιάξει νέα κύτταρα και δημιουργεί ενέργεια

Η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει το ανθρώπινο σώμα να παρασκευάσει ένζυμα και ορμόνες. Ορμόνες όπως η ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γενικώς αποτελούνται από τα βασικά αμινοξέα που βρίσκονται σε πρωτεΐνες. Τα ένζυμα είναι μόρια πρωτεΐνης που επιτρέπουν να συμβούν βιολογικές χημικές αντιδράσεις. Τα ένζυμα δρουν ως χημικοί καταλύτες για τις αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στο σώμα κατά τη διάρκεια της πέψης και άλλων μεταβολικών διεργασιών. Τρώγοντας πρωτεΐνη ο άνθρωπος βοηθά να διατηρούνται τα ένζυμα, να παραμένουν σε κανονικά επίπεδα οι ορμόνες και να προλαμβάνονται μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές.

Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης το ανθρώπινο σώμα να διατηρήσει μια κατάλληλη ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό και μεταξύ των κυττάρων. Μόρια πρωτεϊνών στο αίμα που ονομάζονται λευκωματίνες και σφαιρίνες συμβάλλουν στη δημιουργία της πίεσης που ρυθμίζει συνήθως τη ροή του αίματος μέσα και έξω από τις τριχοειδείς περιοχές, όπου η αρτηριακή πίεση είναι συχνά χαμηλότερη.

Το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί γενικά περισσότερο υδατάνθρακες και λίπη για την ενέργεια, παρά πρωτεΐνη. Την πρωτεΐνη την χρησιμοποιεί για ενέργεια μόνο εάν οι διαιτητικές πηγές λιπών και υδατανθράκων είναι χαμηλές. Όταν το σώμα χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη για την ενέργεια, η συντήρηση των ιστών και άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες συνήθως υποφέρουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες και λίπος μπορεί να είναι επικίνδυνη.

protein2
Τα περισσότερα ζωικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποθηκεύσει συνήθως περίσσεια υδατανθράκων και λίπους για μεταγενέστερη χρήση, αλλά δεν μπορεί να αποθηκεύσει πρωτεΐνη. Το ανθρώπινο σώμα διασπά συνήθως την πρωτεΐνη στα συστατικά της, τα απαραίτητα αμινοξέα. Το ανθρώπινο σώμα αφαιρεί το άζωτο από τυχόν περίσσεια αμινοξέων στο αίμα. Αυτό το άζωτο μπορεί να συσσωρευτεί στα νεφρά και το συκώτι, καταστρέφοντας τα συγκεκριμένα όργανα και συμβάλλοντας στην ηπατική και νεφρική νόσο. Η κατανάλωση πρωτεΐνης σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί επίσης να συμβάλει στην οστεοπόρωση, την καρδιακή νόσο, τον καρκίνο και στη δημιουργία λίθων στα νεφρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει