Πώς μπορείτε να φροντίσετε την ηλικιωμένη γάτα σας

Είναι γεγονός ότι οι γάτες έχουν την τάση να γερνάνε πολύ πιο «χαριτωμένα» από τα σκυλιά, αλλά όσο περνούν τα χρόνια δεν μπορούν να καταπιαστούν με πολλές από τις αγαπημένες τους ασχολίες.

Η γάτα μεγαλώνοντας θα έχει την τάση να κοιμάται περισσότερο, δεν θα σκαρφαλώνει στο πρεβάζι του παράθυρου ή στην κορυφή του… ψυγείου, όπως συνήθιζε στο παρελθόν, ενώ ακόμα και η όρεξή της για φαγητό ολοένα και θα φθίνει.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε εσείς για να βοηθήσετε την ηλικιωμένη γάτα σας να αισθάνεται καλύτερα, όσο μεγαλώνει.

Κατ’ αρχήν προγραμματίστε εξαμηνιαίες επισκέψεις στον κτηνίατρο. Για όλες τις ασθένειες υπάρχει μια «περίοδος χάριτος» και οι τακτικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση κάποιας απ’ αυτές. Οσο νωρίτερα τόσο καλύτερα, καθώς ό,τι διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να θεραπευτεί και καλύτερα. Ετσι λοιπόν μην αμελείτε να κάνετε τις εξετάσεις ρουτίνας, όπως αυτές αίματος και ούρων, ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή την κατάσταση της υγείας της.

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι να βοηθήσετε τη γάτα σας να έχει εύκολη πρόσβαση στα αγαπημένα της σημεία. Βάλτε ράμπες για να μπορεί να ανεβαίνει εκεί που της αρέσει να κάθεται, γιατί με τα χρόνια θα δυσκολεύεται να φτάσει από μόνη της εκεί.

Αγοράστε ένα κιβώτιο απορριμμάτων με μικρότερες πλευρές. Ενα ψηλό κιβώτιο με την άμμο υγιεινής μπορεί να είναι δύσκολο για την ηλικιωμένη γάτα να το χρησιμοποιήσει, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί κάποιο χαμηλότερο.

Φροντίστε ιδιαίτερα τη διατροφή της, καθώς όσο μεγαλώνει η γάτα σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό βάρος του σώματός της. Μπορεί, μάλιστα, να χρειάζεται να ακολουθήσει μια ειδική δίαιτα γα τη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν, λόγω ηλικίας, στα νεφρά ή στο ήπαρ. Ρωτήστε σχετικά τον κτηνίατρο.

cat-fountain

Κάντε περισσότερο ελκυστικό το φαγητό και τον ύπνο της. Δώστε της ένα πιο μαλακό κρεβάτι και αρχίστε να ζεσταίνετε το φαγητό της για να απελευθερώσει τα αρώματά του και να την δελεάσει περισσότερο, καθώς η όρεξή της δεν θα είναι όπως παλιά και θα χρειάζεται έξτρα κίνητρο για να φάει. Επίσης, επειδή και το νερό είναι για τις ηλικιωμένες γάτες ένα μεγάλο πρόβλημα, υπάρχουν ειδικά σιντριβάνια για γάτες, δηλαδή ποτίστρες όπου το νερό θα ρέει από ψηλά σαν βρύση και θα την παρακινεί να πιει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει